arrow_drop_up arrow_drop_down
22 oktober 2019 

INTENS 155: Jandino Asporaat - van het internaat naar De Kuip

-Against all odds van internaat naar de Kuip-

Van een slechte jeugd naar internaat tot in de Kuip. Jandino heeft mede door zijn gevulde rugzak de drive in zich om door te pakken.

Zich aan plannen te houden, doelen te bereiken en zelfs geluk te ervaren ondanks de diepe dalen. Hij deelt in deze podcast 10 levenslessen voor geluk.

1. Verkoop alles als een droom.

Het uitverkopen van de Kuip bevestigd dat Jandino door gaat tot zijn doel bereikt is. Maar liefst 40.000 man kwamen af op zijn droom en zagen hem in de Kuip.

En het is geen succes geworden omdat hij daar als grappenmaker wilde staan. Jandino verkocht namelijk heel bewust zijn droom in plaats van zichzelf.

Deze onuitputtelijke kracht is ontstaan als kind. Niet zielig gaan doen, sta op en let’s go. Een drive die voortkomt uit zijn jeugd waarbij hij een gebrek aan liefde ervaart. Hij wist hoe dan ook ‘ik wil bijzonder worden’. Falen is geen optie.

Hij wilde gezien worden. Dat maakt hem tot wie hij nu is. ‘Liever heb je het eerst hard om daarna makkelijk te hebben dan andersom’.

Maar zijn zware jeugd en later zijn verblijf in het internaat drukte zwaar op zo’n beetje alles.

Hij ervaarde een keerpunt tijdens een specifiek moment met geweld in het internaat. Later op school werd hij te laag ingeschat. Hij deed niet meer zijn best.

Een leraar viel op een dag tegen hem uit. ‘Je hebt alles in je mars en je loopt te klieren?’ Normaal gesproken had hij afkeurende blikken juist nodig om iets te bewijzen. Maar dit keer geen afkeurende blik, maar iemand die hem zag. Die liet weten dat hij meer kan dan hij liet zien. En dat had hij nodig.

Het moment dat hij iets kon betekenen voor anderen begon hij verantwoordelijkheid te voelen om door te gaan.

Nu bezoekt hij tbs klinieken, scholen en gevangenissen om te praten over het leven, hun plannen en het bereiken van doelen. Hij inspireert en laat graag aan jongeren weten ‘ik zie jou’.

2. Ervaar een gezonde dosis zelfvertrouwen en geloof in jezelf.

En juist daardoor is hij niet op het verkeerde pad belandt. Hij wilde niet accepteren dat het lot al bepaald was.

‘Ooit word ik een succes. Ooit word ik een belangrijk persoon. Ik wil bijzonder en gelukkig worden’.

Hij spreekt overigens nog vaak tegen zichzelf en ergens is hij nog steeds kind.

Als je groot bent verwachten mensen ineens dat je je normaal gaat gedragen. Blijf van binnen een kind, dan kan alles. ‘Ik ben niet de beste acteur of presentator en dat hoeft ook niet. Ik verkoop een goed gevoel’.

Ondanks die zelfvertrouwen is het oké om te falen en om hulp te vragen. Je hoeft niet alles te weten.

3. Als een trein gaan en emoties uitschakelen voorkomt geluk ervaren.

Jandino moest zijn emoties de laatste jaren weer aanzetten nadat hij vriendschappen zakelijk ging behandelen. Ook ging hij zakelijk met zijn emoties om, bijna planmatig. ‘Mag ik nu huilen? Is het het waard?’

Het is beter om emoties gewoon toe te laten, al is dat een heel proces.

Stel dat je been verlamd is dan bloedt het. Maar het doet geen pijn. Zo werkte het met zijn emoties ook. Het luikje ging pas daadwerkelijk open tijdens het schrijven van zijn boek en daarbij kwamen ook de tranen. Hij zag zichzelf in zijn zoontje.

Je hoeft niet de schijn op te houden, je mag zeggen dat het kut is.  Uiteindelijk werd zijn boek voor hem een healing proces.

Schrijven en theater zijn therapeutisch geweest. Op het podium is Jandino een vrolijke entertainer, dit boek was rauw. ‘Het is een aanrader om te schrijven. Bagage is zwaar in je rugzak. En dus kom je door het gewicht niet vooruit’.

4. Wees je ervan bewust dat je gewoon oké bent.

Jij bent oké, wat er ook is gebeurd. Je hoeft niet de wereld te dragen of te redden.

Wat er nodig is om te voelen dat je oké bent? Vraag jezelf af wat je nog zou moeten doen om te kunnen zeggen ‘ik ben een goed mens’.

Er zijn geen gradaties in goede mensen. Je bent gewoon een goed mens of niet.

Maak bijvoorbeeld een lijstje met 5 dingen die je moet doen om helemaal oké met jezelf te zijn.

Maar zet ook je ego opzij, het geeft negatieve energie. Hij voelde ooit de druk om iets te moeten doen zonder dat hij het daadwerkelijk wilde. Zijn ego nam het over.

Na een aantal weken kwam hij tot bedaring. Laat je nooit leiden door je ego, het leidt zelden naar goede situaties.

Ook voor zijn zoontje heeft hij zijn ego aan de kant gezet. Het contact met zijn vader is hierdoor weer beter dan vroeger, ondanks dat hij lang heeft ontkend dat hij vaderliefde miste.

5. Denk proactief.

Als er geen vijand is dan kunnen opmerkingen je niet raken. Na kritiek op zijn optreden bij de lama’s zocht hij zelf de nare verhalen en opmerkingen op. Doodswensen, boze berichtjes, discriminatie…het kwam allemaal voorbij. Hij ging het geloven en voelde zich depressief.

Later kwam hij een van de mensen in levenden lijve tegen die zo negatief over hem sprak. Hij dacht meteen ‘jij hebt een hekel aan jezelf daarom gedraag je je zo.  Wie is zij om te bepalen wie je bent? Hij besloot om nooit meer een ander te laten bepalen hoe hij zich moet gedragen en hoe hij moet leven.

Angst is overigens praktisch. Je voedt je angst door een steeds groter monster. Maar angst is vooral een gebrek aan kennis. Als je de kennis hebt, is er geen angst.

Jandino krijgt daardoor nu vooral medelijden met een ander en betrekt het niet meer op zichzelf. ‘Zulke situaties zeggen meer over een ander dan over jezelf’.

6. Jij bent God en God is jou.

Volgens Jandino kun je gewoon met God praten. ‘Je wil een voorbeeld zien waarop je lijkt. Je kan alles zijn wat je wil zijn. Je komt direct van God.

Jij bent God en God is jou. God is vrede en rust, geen oorlog of onderdrukking.

7. Denk groots en maak een plan.

Toen Jandino voor kleine zalen stond was hij in zijn hoofd op tournee. Denk groots en maak een plan.

Er zit ontzettend veel uur aan het uitwerken van een plan en het duurt ontzettend lang voordat je resultaat hebt.

Het probleem is, dat mensen te snel resultaat willen. Discipline is een succesformule voor Jandino.

‘Maak je plan en bedenk wat je nodig hebt om iets te bereiken. Analyseer waarom je iets wil bereiken, want dat kan vaak op meerdere manieren. Ga na voor jezelf waarom je het wil’.

8. Zorg voor die drive en geniet.

Veel succesvolle mensen hebben een moeilijke jeugd gehad. Hoe werkt dat? Mensen die liefde genoeg ervaren hebben waarschijnlijk niet voldoende de drive om door te zetten als het lang duurt en tegen lijkt te zitten.

En juist die drive resulteerde in succes.

Het zou volgens Jandino wel goed zijn om eerder in je leven op het punt te kunnen komen dat je je geen zorgen meer maakt, 

‘Nu werken mensen jaren en jaren om de laatste periode in hun leven te genieten en stil te staan. Waarom niet eerder? Uiteindelijk maakt het allemaal geen pleuris uit, het komt goed’.

9. Materialisme is soms nodig om anderen te overtuigen van je succesverhaal.

De verhalen komen vanzelf wanneer mensen zich verwonderen over wat je hebt en dat leidt tot inspiratie.

Jandino heeft voor zichzelf berekend hoeveel geld hij per maand nodig heeft om zorgeloos te kunnen leven. Alles wat hij erbij verdiend is een aanvulling op zijn geluk.

Hij wil relaxed dingen doen en geen slachtoffer worden van zijn eigen succes. Zo hoeft hij niets aan te nemen wat hij eigenlijk niet leuk vindt. Er is geen druk en dat geeft geluk.

10. Gun jezelf rust, geluk en blijf bij de realiteit.

We zijn zo verwijderd van de realiteit. Het is een cadeau naar jezelf toe om afstand te nemen van die telefoon en tijd te nemen voor jezelf. Zoek de verbinding met jezelf en gun jezelf even geen prikkels.

‘Stop complaining and get the fuck up’.

Geschreven door: Geertje Boekhouder van Lifesabout

Direct luisteren? Dan zijn er drie opties:
–> Via iTunes. De beste manier om te beluisteren als je op een Apple apparaat zit (iPhone, iPad, MacBook, e.d.);
–> Via je favoriete podcast app op je Android telefoon (zoek vervolgens naar ‘100% Inspiratie’);
–> Via Spotify, super makkelijk, zie onderstaand!

Belangrijke links:
-> BESTEL het boek DINO
-> WIN een gesigneerd exemplaar
-> Tickets 100% Inspiratie Show

Elke dag humor en inspiratie op je telefoon? Volg Thijs Lindhout op Instagram.
Chris Terrell

Door

Chris Terrell

op 16 November 2019

Dank je wel voor een heel interessante gesprek met Jandino, indrukwekkende verhaal en het helpt mij ook om mijn Nederlands te verbeteren. Alles goed gewenst!

Reactie plaatsen

Ontdek de 5 geheimen die je moet weten om je eigen Podcast te starten en succesvol te maken in mijn gratis eBook.