arrow_drop_up arrow_drop_down
6 januari 2020 

INTENS 166: Een leven vol leven - met Maartje Derksen

 – Het leven is makkelijker dan je denkt maar moeilijker als je denkt –

Maartje weet veel van geluk en heeft zelf het nodige meegemaakt. Haar man overleed in 2010 en daardoor merkte ze dat ze leefde zonder te leven.

Ze deed alleen de moetjes en nodige afspraken en dacht ‘dit moet anders’.

Maartje gooide het roei om, richtte Master in Happiness op met cursussen, coachsessies en trainingen.

Hoe neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen geluk? Maartje legt het in deze podcast uit.

1. Verbinding maakt gelukkig

Wat wil ze later worden? Maartje: ‘de grootste geluksgroeroe van de wereld. En dat gaat tot nu toe goed, ik voel mij de gelukkigste mens op aarde. En dat mag ik aan anderen leren’.

Zij voelt zich geroepen om mensen zichzelf te laten zijn en hun grootste geluk te laten vinden. Waardoor maakt dit Maartje gelukkig?

‘Verbinding is enorm belangrijk, ik houd van verbinding. Ik word gelukkig als mensen ‘aangaan op hun eigen ik’. Als iemand over zijn passie of geluk praat dan zie je lichtjes aangaan. Dan heb je het gevoel dat ze zijn wie ze zijn.

Als je doet, bent en gelooft wie je bent dat is geluk’ aldus Maartje. Geluk is het eindresultaat, niet het middel. En dat middel is 100% jezelf kiezen.

Als jij doet wat bij jou past, wie jij in basis bent, dan is geluk een natuurlijk bijeffect.

2. Leven vs. overleven

Stel dat je heel erg ziek bent dan is dat geluk niet vanzelfsprekend? Maartje maakt hierbij verschil tussen leven en overleven.

Maartje: ‘we zijn geprogrammeerd om te overleven, angst was vroeger echt nuttig. In deze Westerse maatschappij hebben we niets meer nodig om te overleven.

Als je leeft zonder te overleven en zonder je te laten leiden door angst, dan leef je. Doe wat bij je past. Overleven vindt plaats in Afrika, bij ziekte, tijdens heftige fase in je leven.

Tijdens moeilijke periodes helpt alles wat je weet niet meer. Dat werkt verwarrend.

Maar als je in een fase gaat dat het slecht gaat, moet je weer op de rit komen. Dat is prioriteit. Je komt van verder en dan werken die wetten niet. Je zal eerst moeten overleven.

Tips voor ‘overlevenden’ zijn: Lief zijn voor jezelf en accepteren dat je je kut voelt. Sta dat toe. Realiseer je dat je het gaat overleven. Oké leren zijn met je niet oké voelen.

Je kut voelen is niet je identiteit, het zijn enkel gevoelens. Je hebt die gevoelens, je bent ze niet. Op een gegeven moment wordt het makkelijker om ondanks je kut te voelen toch gelukkig te zijn.

Echter, alles wat je vaak hoort is waar. Gedachtes worden overtuigingen.

‘Elke keer als je zegt ‘ik accepteer het’, dan wordt het op een gegeven moment een overtuiging. ‘Ik ben bereid om dit te accepteren’. 

Je kunt actief tijdens bewustwording besluiten dat je het ooit gaat accepteren. Blijf resultaat vrij, denk niet dat je iets meteen geaccepteerd moet hebben. Alles wat meer waar wordt, wordt jouw werkelijkheid.  Zo simpel werkt ons brein’ legt Maartje uit.

Schrijf een keer per week bijvoorbeeld een lichtpuntje op, geef daar aandacht aan. En bedenk waar je blij van wordt.

‘Gelukslijstjes’ zijn fijn, maar doe het wel op momenten dat je je wat beter voelt en schrijf op waar je blij van wordt? Als je je superkut voelt kijk dan op het lijstje, 10% helpt misschien maar dat is altijd meer dan niets.

Je bent niet je state of mind maar je voelt wel je state.  Straf jezelf niet dat je het vergeet, want bewustwording alleen is al belangrijk.

Op het moment dat je accepteert wat er is kun je al geluk voelen. Maartje spreekt mensen aan op hun gezonde brein, niet bij depressies bijvoorbeeld.

Maartje: ‘als je niet lekker in je vel zit kun je het gezonde brein aanspreken door oké te zijn met het niet lekker in je vel zitten. Dan leg je een blokje aan de goede kant van de weegschaal’.

Hoe kunnen we weer aanleren dat gevoelens er gewoon mogen zijn? ‘We loeren het vaak af in onze kindertijd. Identificeer je niet aan je gevoel en denk: ik ben gebroken maar ben heel. Ik voel me lelijk maar ben mooi. Ik voel me kut maar ben gelukkig. Je bent observeerder van je gevoelens en lijf’ aldus Maartje.

Als je accepteert dat je je kut voelt, zorg dan goed voor jezelf. Het is een waarschuwing dat je niet in je kern leeft.

3. Je kern

Hoe kom je tot je kern? Volgens Maartje door te luisteren naar je emoties en gedachten. Maartje: ‘als ik aan sta zit ik dicht bij de kern, als ik uit sta ben ik ver weg’.

Ze heeft drie zonen en haar man is een paar jaar geleden overleden, iets wat haar leven compleet veranderde. Waarom ging ze daarna pas opzoek naar haar kern?

Ze leefde onbewust op standje overleven, zorgde voor anderen maar niet voor zichzelf, daar kwam ze achter twee jaar voor de dood van haar man.

Ze deed erg haar best om te voldoen naar wat goed was.

Haar man had meerdere persoonlijkheidsstoornissen, waardoor alles in het leven een prikkel kon zijn om heel vervelend te worden. Haar man was paranoïde, monsterlijk, manipulatief, hoorde stemmen en was achterdochtig.

Ze waren 14 jaar samen. Zij wilde hem helpen om te zorgen dat hij ruimte kreeg om zichzelf te zijn. Dat kostte haar veel tijd naast een baan van 60 uur per week als verloskundige en het runnen van een gezin met drie zonen.

Ze deed alles 300% en ging maar door. Het keerpunt kwam toen ze erachter kwam dat ze niet voor zichzelf aan het zorgen was. De switch tussen man en ziekte man werd lastiger, ze was uitgeput en gleed af.

Vanaf 2002 leefde ze met een chronische burn-out. Toen ze het realiseerde voelde ze het pas: het ging slechter, alles deed zeer en kostte moeite. Haar man is overleden aan zelfdoding nadat hij zag dat zij aftakelde door hem.  Uit liefde voor zijn gezin koos hij om te overlijden.

Dit zag ze aankomen want haar partner sprak er veel over. Ze hebben er alles aan gedaan om te voorkomen en hij gaf altijd aan niet beter te kunnen worden. Voor haarzelf kiezen maakte zijn ziekte erger. Maartje: ‘Erik (haar man) heeft het gewonnen van zijn ziekte en alleen zijn lijf meegenomen’.

Hij beloofde nooit te gaan zonder liefde. Hij nam een afscheidsfilmpje op met de woorden ‘word onwijs gelukkig en ga voor jezelf zorgen’. Het filmpje ervaarde ze als positief en ze dacht ‘ik ga zorgen dat het niet voor niets is’.

Ze besloot op die dag voor zichzelf te zorgen. Het filmpje was heel heftig, maar ook heel liefdevol. Haar man maakte duidelijk ‘ik sta achter je, niet meer ‘in your face’ met mijn ziekte. Ga! Ik belemmer je niet meer’. Toen plantte ze een zaadje in zichzelf, het was life changing. Langzaam ontdekte ze wat het is om voor jezelf te zorgen.

4. Hoe doe je dat, voor jezelf zorgen?

Welke stappen is ze gaan zetten om beter voor zichzelf te zorgen?

Ze heeft zichzelf rouw toegestaan, zichzelf alles gegund. Ze zette het huis open voor alle vrienden, iedereen mocht komen en was welkom. De kinderen vonden dat heel fijn, iedereen was er. Dat was de vibe, ondanks ontroostbaar verdriet.

Maartje heeft zich laten dragen door haar omgeving, hulp toegestaan en toegestaan dat ze letterlijk door haar benen zakte. Ze keek elke dag zijn video en hield een dagboek bij. Toen de heftigheid van rouw wat minder was is ze vooral gaan feesten en ging ze naar festivals.

Ze verkocht haar verloskundige praktijk, zette zichzelf op nummer 1. Ontdekken, gunnen en gaan.

Wat is jezelf op 1 zetten? Niets meer MOETEN. Het huis hoeft niet perfect schoon, je hoeft geen bedden op te maken. Je kunt prima pizza eten zonder te koken. Accepteer stof en kruimels.

Jarenlang leefde ze met ‘moeten’ en dit moest ze afleren. Van 2002-2010 kampte ze met een burn-out. Ineens had ze veel vrijheid als weduwe zonder praktijk.

Toen ze meer ging voelen ervaarde ze meer pijn. Dit kan een drempel zijn voor mensen om tot hun kern te komen en daardoor blijf je in een overlevingsstrategie.

‘Je blijft in overtuigingen geloven, je doet wat hoort of niet hoort. Dan is de kans veel groter dat je buiten je kern leeft, maar binnen je kern is alles te voelen.

Geef je over en beweeg mee, met de stroom mee met wat het leven je brengt’ legt Maartje uit.

5. Tuintje in je buik

Sta open voor veel dingen, ook wat andere mensen vinden denken en doen. Maartje was overal voor in en kwam ‘buiten de lijntjes’.  Maar daardoor ontdekte ze meer haar kern en kwam ze erachter waar haar grenzen lagen.

Om meer bij kern te komen zul je meer in je flow moeten zijn: je mag minder je best doen, dan kom je in je flow.

Maartje: ‘je kern zie ik als een tuintje, tussen je hals en je bekken. Je voelt veel in je buik. Iedereen heeft unieke tuinaarden.

We zij geneigd om planten van ouders en omgeving in onze tuin te zetten. Maar appelbomen groeien niet waar palmbomen horen te groeien. Dat is buiten je kern leven. Zorg voor je tuin, verwijder onkruid. Jij bepaalt wat er in je tuintje staat.

Als je een palmboom plant in grond voor een appelboom, moet je alleen maar je best doen om het overeind te houden. Het maakt je ongelukkig en kost je alleen maar energie. Appelbomen groeien vanzelf in de juiste grond en geeft je alleen maar goede dingen.

Als jij leeft vanuit jouw tuintje, dan gaat het meer vanzelf.

Als je relatie bijvoorbeeld steeds hard werken is, dan heb je niet de juiste gekozen.

Hard werken is prima, maar het moet niet uitputtend voelen. Effort in je relatie stoppen is goed, echter het moet geen onnodige energie kosten’

6. Je passie vinden.

Hoe vind je je passie? Hoe krijg je dat diepere ‘yes’ gevoel? Hoe kom je achter je kern en dus waar je gelukkig van wordt?

‘Op momenten dat je gaat kwispelen zit het goed, focus je daarop en zorg voor bewustwording. Je maakt dan contact met je tuintje, jouw waarheid. Dan komt je passie er vanzelf uit’ voegt Maartje toe.

Ze is niet van doelen stellen, want dat is te veel een bestemming. Leef in het nu.

Let op waar je ‘aan’ van gaat en ‘moeten’ afschaffen. Word bewuster van dingen die energie kosten en geven.

Buiten je comfortzone gaan kan extra geluk geven. En dat voelt niet altijd fijn of gaat niet vanzelf, maar het gaat om moedig zijn. Sta het jezelf toe, dat ontdekken.

Maak onderscheid tussen ‘dit voelt zwaar omdat het moet van anderen’ of ‘moet ik dit ervaren om dichter tot mijn kern te komen’.

De ene keer past datgene buiten je comfortzone, andere keer niet.  Dat is leerzaam.

Succes is geen rechte lijn, het is falen en op je bek gaan.

7. Master in Happiness

Maartje kwam in aanraking met persoonlijke ontwikkeling en vindt ons brein interessant. Daar ging ze van ‘aan’, deed alles en nam alles als waarheid aan. Ze was een spons.

In trainingen en opleidingen vroegen mensen waarom zij niet zelf op het podium. Bij toeval kwam ze op deze naam ‘Master in Happiness’.

Ze ontwikkelde een training maar dit voelde niet goed omdat de leerstof van een ander kwam. Toen schreef ze haar eigen cursus en na een pilot bleek het succesvol. Dat vond ze tof.

Maartje: ‘mensen zijn enthousiast, lik geef nu level 2 trainingen, Gaf een training in Italië en een businesstraining aan een zakelijk team. Als mensen meer van dit alles weten dan kan het iedereen helpen’.

Als je doet, bent en gelooft wie je bent dat is geluk

Geschreven door: Geertje Boekhouder van Lifesabout

Direct luisteren? Dan zijn er drie opties:
–> Via iTunes. De beste manier om te beluisteren als je op een Apple apparaat zit (iPhone, iPad, MacBook, e.d.);
–> Via je favoriete podcast app op je Android telefoon (zoek vervolgens naar ‘100% Inspiratie’);
–> Via Spotify, super makkelijk, zie onderstaand!

Belangrijke links:
-> Download eBook “8 Eigenschappen van Geluk”
-> Tickets 100% Inspiratie Show
-> Leer succesvol podcasten

Elke dag humor en inspiratie op je telefoon? Volg Thijs Lindhout op Instagram.

Merel

Door

Merel

op 7 January 2020

He thijs! De quote van Maartje staat verkeerd om, waardoor de essentie niet helemaal meer klopt..

Geertje

Door

Geertje

op 7 January 2020

Oeps mijn foutje haha! Ik laat het meteen aanpassen dank je wel!

Trudy

Door

Trudy

op 17 January 2020

Wat een super inspirerende podcast! En wat een powervrouw die Maartje! Vooral die metafoor van het tuintje klikte direct in mijn hoofd! Ik zou haar masterclass echt enorm graag volgen!!

Reactie plaatsen

Ontdek de 5 geheimen die je moet weten om je eigen Podcast te starten en succesvol te maken in mijn gratis eBook.