arrow_drop_up arrow_drop_down
23 december 2019 

INTENS 164: Patrick Kicken en ik delen onze persoonlijke definities van geluk & succes

– Happiness is only real when shared –

Je kent hem misschien wel als oud-dj bij 3FM, radio Veronica of van zijn ‘leven zonder stress podcasts’. Hij deed meer dan 500 interviews met coaches en leraren.

Twee podcast nerds stellen zich in deze aflevering kwetsbaar op en hebben het over liefde, geluk en succes, omgaan met kritiek en eigenwaarde.

1. Podcast tips

Thijs en Patrick kennen elkaar inmiddels al twee jaar. Thijs komt bovendien met zijn boek die in 2020 uitkomt in de ’Leven zonder stress podcast’.

Volgens Patrick laten podcasters talent zien als het gaat om interviewen.  Traditionele journalistiek heeft overigens een andere zienswijze dan die van podcasters.

‘Je hebt met een podcast de tijd en je zet de gast op een voetstuk. Traditionele media is veel korter, kritischer.

Mensen zijn klaar met negativiteit en willen gelijkwaardige gesprekken. De wereld is niet zo’n slechte plek, mensen kunnen van elkaar leren zoals kinderen. Dat is het verschil tussen podcast en traditionele media. Het gevoel van een gesprek is heel fijn, de rust en plezier is wat een podcast zo fijn maakt. Mensen voelen dat’, aldus Patrick.

Leg jezelf in het gesprek. Leer een ander beter kennen en kom door vragen erachter wat iemand beweegt. Dat maakt de gast tot een echt mens.

Patrick trekt zich de raitings van podcast behoorlijk aan. Na het interviewen van clown Bassie is zijn algemene raiting verlaagd.

Maar volgens Patrick mogen interviews ook weleens ‘schuren’ en anders verlopen dan verwacht.

‘Podcasters zijn geen concurrenten van elkaar, ze vullen elkaar juist aan. Iedereen doet het weer op een eigen manier en dat maakt het zo leuk. Het voegt iets toe en is uniek’, aldus Patrick.

Als je naar mensen toe gaat is het lastiger om persoonlijke vragen te stellen. Patrick zou wat hemzelf betreft nog wel kritischer mogen zijn, maar hij is bang dat hij het gesprek daarmee doodslaat. Patrick: ‘oprecht geïnteresseerd zijn leidt vaak tot meer. Kritische vragen slaan een verhaal dood’.

Wat ook helpt: eerst iets kwetsbaars delen over jezelf, dat maakt drempel lager voor een ander om persoonlijk te worden.

2. Succes maakt niet gelukkig

‘Kritiek dat wordt geleverd zegt meer over een ander dan over jou. Het is juist gezond om trots te zijn op jezelf. Het is een bevestiging van succes, want succes is vluchtig’ legt Patrick uit als ze het hebben over zijn ego-museum. Hij heeft zijn toilet volgehangen met foto’s en artikelen uit tijden dat hij groot succes had.

Patrick: ‘succes maakt niet gelukkig. Er is niets zo erg als succes, want na het bereiken blijkt dat het niet is wat je zoekt. Succes zit hem in het moment. Succes is niet het eindresultaat, het maken en doen is succes. Het is geen pot met goud aan het einde van de regenboog, want dat zou voor leegte zorgen’.

Het pad ernaartoe is succes en dus het proces zelf. Dat is ook het leukste van alles vindt Patrick.

De weg ernaartoe duurt ook veel langer dan het succes, geniet ervan.

We hebben soms een ‘niet goed genoeg’ gevoel, dat geeft een bewijsdrang en tegelijkertijd brandstof van alles wat we doen.

‘Het kan nog net beter, ik kan nog net meer..….Iedereen heeft onbewust een gevoel ‘ik ben niet goed genoeg’. Een beetje daarvan is gezonde brandstof om vooruit te gaan.

Het wordt ongezond als je succes nodig hebt om gelukkig te zijn.

Geluk met een reden is een vorm van lijden. Het is voorwaardelijk geluk. Als kind had je dat geluk, zonder in de krant te hoeven staan. We zijn opzoek naar iets van succes, het geeft surrogaat-geluk’ legt Patrick uit.

Je weet dat kleine dingen je gelukkiger maken, maar de drang naar succes is soms nog groter.

Het is de drijfveer, houd dat niet tegen.

Zo zei Jim Carry ooit ‘Ik gun iedereen dat degene rijk, beroemd en succesvol wordt tot het blijkt dat dat geen geluk geeft’.

‘Het is de reis van de held, de held die denkt dat het buiten zichzelf te vinden is. We denken allemaal dat succes geluk geeft, maar geniet van het feestje zelf’ zegt Patrick overtuigend.

Er zijn mensen die alles hebben wat mensen willen hebben. Veel geld, uitverkochte Arena’s.

Maar zij maken er vervolgens een einde aan omdat ze niet gelukkig zijn.

Terwijl iemand met een donorhart elke dag intens kan genieten van het leven, zonder veel te hebben. Helaas zijn er veel trieste voorbeelden van beroemdheden die ten onder gegaan zijn aan succes.

Op het toppunt van zijn carrière viel bij Patrick alles ineen. Hij was radio dj bij Veronica en daar heeft hij twee keer een burn-out gehad.

Veel mensen om hem heen gaven alleen nog om succes en de ‘fame’. Het radio maken paste niet meer bij hem. Zijn lijf gaf het letterlijk aan. Hij was met radio en zijn podcast twee ballen tegelijk in de lucht aan het houden. Dat ging niet goed.

3. Spiritualiteit en uien pellen

Wat is spiritualiteit eigenlijk voor Patrick? ‘Jezelf leren kennen, de zogenaamde ui afpellen.

Wie ben je allemaal? Als je dat weet word je lichter en weet je wat je drijft. Zonder opsmuk, je haalt er eigenlijk een laag make-up af’ legt Patrick uit.

Hoe is dat proces? Het was een spirituele groei. Zijn masker van succes moest Patrick er af halen.

Het was pijnlijk want hij had altijd een soort masker op door pijnlijke overtuigingen en onzekerheid in zijn jeugd.

‘Je doet een masker op omdat je er niet naar wil kijken. Pijnlijke stukken komen naar boven die je moet doorvoelen’.

Hoe was het om zo onzeker te zijn? Is het hem gelukt om overtuigingen aan te passen?

Patrick: ‘het woord ‘overtuigd’ komt van een paard dat is overtuigd. Er ligt letterlijk te veel tuig op het paard.

Je moet gaan onderzoeken of al die overtuigingen wel kloppen. We gaan dingen over onszelf geloven terwijl er helemaal niets van waar hoeft te zijn.

Doe zelfonderzoek: ga de overtuigingen onderzoeken en uitgummen, wat blijft er dan nog over? In essentie zijn we liefde, onschuld en opzoek naar onszelf.

Je herkent vaak in jezelf dingen waar je bij een ander een hekel aan hebt.

Jan Geurts legde ooit uit: je kunt je alleen maar ergeren aan een ander omdat je het zelf ook hebt of doet.

Patrick: ‘Stel je bent helemaal oké met jezelf en ook je eigenwaarde is oké. Iemand zegt wat naars en het enige wat je dan denkt is ‘interessant dat je er zo naar kijkt’.

Er is liefde of een schreeuw om liefde. Iemand die je afkraakt wil eigenlijk horen ‘vertel me dat ik oké ben’. Als je een knuffel zou geven aan de mensen die je afkraken, zouden ze breken. Mensen afkraken is volgens Patrick een schreeuw om liefde.

‘Iedereen is bezig om liefde en onschuld te bewijzen, om een bevestiging dat je goed genoeg bent.

Die schreeuw om liefde is magisch’ legt Patrick uit.

4. Bang voor de dood

Wie is Patrick Kicken eigenlijk?

‘Iemand die in zichzelf gelooft en een boek uit willen brengen’ zegt Patrick kort en bondig.

We willen zo graag iets nalaten (tijdloos) zoals boeken en podcasts.

Radio is vluchtig en daarna weg, dat daardoor voelt als minder waarde. Maar is het erg dat dingen weer weg gaan?

Planten maken zich er niet druk om volgens Patrick. Maar mensen beseffen dat het leven niet eeuwig is.

Geen enkel gevoel is voor Thijs zo intens als de dood. Dat besef is bizar, ongelooflijk intens. Je kunt de pijn dan bijna niet bevatten. Maar iedereen is ter dood veroordeeld.

‘Wie bang is om te sterven is misschien bang om te leven’, legt Patrick uit.

Maar Thijs leeft juist intens, dus misschien is dat intens leven om het gevoel te overschaduwen? Als een soort tegenbalans? Thijs vertelt Patrick dat hij dat niet bewust zo ervaart.

Patrick: ‘mijn angst voor de dood nam af na de voortplanting. Door het krijgen van kinderen leef je in elk geval voort en dat geeft rust’.

Patrick herkent het nare gevoel dat Thijs ervaart van de dood wel. ‘Daarom wordt de dood vaak buiten de deur gezet in Nederland, het is weggemoffeld.

De dood is iets cultureels, sommige culturen zien het juist als een feest en verlossing. Voor ons is de dood negatief geworden, het is onzichtbaar en dat houdt de angst in stand’ aldus Patrick.

De kans is elke dag aanwezig dat je doodgaat. We willen het niet weten en kunnen het niet weten.

Het Boeddhisme is ervan overtuigd dat het niet gaat om het resultaat maar om het proces. Na dagen of weken schilderen verdwijnt een schilderij na paar seconden.

‘Er is niets blijvend in deze wereld. Ga opzoek naar jezelf op spiritueel gebied. Ga niet opzoek naar een pot met goud, want die is er niet. Het gaat om nu, het moment zelf’ zegt Patrick.

5. Leef 100% jij

Heb je het nu naar je zin op je werk? Dat telt. Verhuizen kan je gelukkiger maken. Onderzoek het.

Als je huidige plek je ongelukkig maakt, doe er dan wat aan.

Kan je jezelf zijn waar je nu woont? Leef 100% jij, want JIJ moet die tocht maken.

Als je iets wil bereiken wat je dichter bij jezelf brengt, neem dan die stap.

Michael Boogerd werd ooit de vraag gesteld ‘was je gelukkig in die 10 jaar sport?’ Geluk was geen relevante variabele, alleen de beste en snelste worden telde antwoordde hij.

Pieter van den Hoogenband stelde bij alles wat hij deed de vraag ‘ga ik er sneller van zwemmen?’

Het is wel duidelijk dat dat geen geluk geeft.

Patrick vraagt zich af waarom niet iedereen die de finish haalt een medaille krijgt.

‘We belonen altijd alleen maar de eerste. De rest heeft toch ook alles gegeven? Maar zo werkt sport helaas’.

Patrick: ‘Een plek in de charts zegt helemaal niets, we rekenen onszelf af met cijfers.

Met volgers, noteringen, salaris…we hangen er een te hoge waarde aan. Maar je bent meer dan dat.

Een berichtje van iemand met dankbare woorden geeft veel meer geluk en voldoening. Zaadjes plant je, dat is belangrijker dan cijfers’.

Thijs geeft aan nog heel gefocust te zijn op cijfers en resultaat. Hij houdt van gas geven en van groeien. Maar in dankbaarheid en berichtjes, krijgen: daar zit de beloning.

Iets doen voor een ander, voor de ontvanger dat geeft een goed gevoel.

Maar we doen dat geven niet voor niets. In hoeverre willen we onszelf verkopen? Ons genenpakket verkopen?

6. We kunnen niet zonder elkaar

Patrick heeft veel relaties gehad en ervaarde angst voor leegte en eenzaamheid. Schoonfamilie was een veilige haven en alleen voelde hij zich onveilig. Soms bleef hij in relaties hangen vanwege die veiligheid, tegen beter weten in.

‘Ons oerbrein is bang om de groep te verliezen en dat oergevoel geeft angst. Hij had daarom vaak relaties om de verkeerde redenen. Wat je grootste kracht is je grootste valkuil.

Happiness is only real when shared. We kunnen niet zonder elkaar, zonder die verbinding. 

Tussen de leeftijd van 20 en 30 heb je een ‘ego’ periode, je bent erg op jezelf. Maar het gaan om ‘we’.  We zijn allemaal opzoek naar verbinding.

De verbinding met anderen komt uit iets voort (God bijvoorbeeld) en wij gaan denken dat we daarvan afgesplitst zijn. En dus zoeken we constant naar verbinding met thuis.

Maar we zijn nog altijd gewoon thuis. Liefde is universeel, niet tastbaar. We herkennen nu de liefde in materialisme of een baby. We hunkeren naar de verbinding.

We zijn allemaal energie in de kosmos. Apen in Australië gingen aardappels wassen, andere apen andere kant van de wereld deden dat ook. Zonder communicatie. Het is allemaal een energie.

Water wat bevriest en wat met liefde is behandeld kristalliseert anders dan water wat geen liefde heeft gekregen. Hoe weten we nou dat auto’s niet ook met ons resoneert? Auto’s zijn ook energie. Dieren en mensen voelen elkaar aan. Materiaal bestaan ook uit bewegende deeltjes, dus wie zegt dat liefde er geen invloed op heeft?

7. Wees niet te bescheiden

Met grote namen creëer je grote namen. Je podcast krijgt meer status met grote namen.

Een ster krijgt de kans om veel te vertellen in de podcast en dat is volgens Patrick iets unieks.

Patrick: ‘zet in de titel van je podcast woorden waar mensen op zoeken. Wees niet te bescheiden en toeter met wat je hebt gehoord in gesprekken met mensen’.

8. Vrijheid en onafhankelijkheid

Patrick dacht vrij te willen zijn van mensen om zich heen. Onafhankelijk.

‘We zijn opzoek in de vrijheid van beperkende overtuigingen. Vrijheid zit hem niet in omstandigheden. Je voelt je vrij ondanks, niet dankzij. Het schijnt in ons allemaal te zitten, dus het is te trainen.

We wanen ons onvrij. Dankbaarheid is ook het accepteren wat er op je pad komt’. Volwassenen hebben hele andere kernwaardes dan kinderen. Hoe krijgen we die kernwaardes weer op de juiste volgorde?

Patrick: ‘door het afleren van allerlei dingen. We hoeven niet alleen bij te leren, maar vooral ook af te leren.

Ons huidige schoolsysteem laat ons hokje denken, het vergaren van kennis. Je hoeft niet altijd maar van alles aan jezelf toe te voegen. Ga opzoek naar het kind in jezelf en soms moet je daarbij dingen afleren’.

Als kind is zo ontzettend veel gevormd, de basis wordt gemaakt en is allesbepalend. Maar sommige dingen ben je vergeten van jezelf en daar kan je weer verbinding mee maken.

Dankbaarheid is ook het accepteren wat er op je pad komt

Geschreven door: Geertje Boekhouder van Lifesabout

Direct luisteren? Dan zijn er drie opties:
–> Via iTunes. De beste manier om te beluisteren als je op een Apple apparaat zit (iPhone, iPad, MacBook, e.d.);
–> Via je favoriete podcast app op je Android telefoon (zoek vervolgens naar ‘100% Inspiratie’);
–> Via Spotify, super makkelijk, zie onderstaand!

Belangrijke links:
-> Download eBook “8 Eigenschappen van Geluk”
-> Tickets 100% Inspiratie Show
-> Leer succesvol podcasten
-> Winactie

Elke dag humor en inspiratie op je telefoon? Volg Thijs Lindhout op Instagram.

Francois Pieneman

Door

Francois Pieneman

op 24 December 2019

Hoi Thijs, Ik wil je graag bedanken voor je fantastische podcast. Anderhalf maand geleden ben ik overspannen naar huis gegaan. Ik was de passie in mijn werk kwijtgeraakt en zag het helemaal niet meer zitten. Ik kon niet veel meer toen, behalve wandelen en podcasts luisteren. Zo heb ik ook die van jou ontdekt. De inspirerende woorden van jou en je gasten hebben me veel aan het denken gezet en veel nieuwe inzichten gegeven. Heel hartelijk dank daarvoor. Een van de belangrijkste is dat ik dankbaar ben voor alles wat ik tot nu toe heb bereikt. Ik kijk uit naar het nieuwe jaar met veel mooie plannen. Ik wens je hele mooie dagen en keep up the good work! Groetjes, Francois

Reactie plaatsen

Ontdek de 5 geheimen die je moet weten om je eigen Podcast te starten en succesvol te maken in mijn gratis eBook.