INTENS 5: Marc de Hond: Zes ongewone tips om een gelukkig mens te worden
25 september 2015 

INTENS 5: Marc de Hond: Zes ongewone tips om een gelukkig mens te worden

Marc de Hond heeft een aangrijpend en inspirerend levensverhaal. Hij was op 22 jarige leeftijd DJ bij 3FM, tv-presentator en internetmiljonair. Niemand had ooit gedacht dat zijn leven er een paar jaar later opeens heel anders uit zou komen te zien. Marc raakte zijn geld in aandelen kwijt en onderging een gevaarlijke ruggenmerg operatie die niet goed verliep. Door een medische blunder raakte Marc verlamd vanaf zijn borst. Maar wat denk je? Marc kreeg het voor elkaar om het leven van de positieve kant te blijven zien.

Hij vertelt zijn verhaal aan de wereld in zijn theatershows “Wie Bang Is, Krijgt Ook Klappen “Scherven Brengen Geluk” en zijn boek “Kracht”. Nu is Marc bezig met zijn derde theatershow “Voortschrijdend inzicht”. Gelukkig heeft hij nog net tijd weten te maken voor een 100% inspiratievol interview met Thijs. In dit interview onthult Marc zes ongewone tips om een gelukkig mens te worden. 

Benieuwd naar hoe het Marc is gelukt om niet ondanks, maar dankzij zijn dwarslaesie gelukkig te zijn? Lees dan verder! Dit artikel zet je eigen leven en problemen in perspectief en motiveert je om, ondanks de situatie, intens te genieten en jezelf gelukkig te laten zijn. 

1. Challenge accepted!

Het kopje van deze tip is met opzet niet ‘stap uit je comfortzone’. Het idee van een comfortzone vind Marc toch wel erg cliché: “maar clichés zijn vaak clichés omdat ze waar zijn.” Volgens Marc is de truc tot een leuk leven het aangaan van nieuwe uitdagingen. “Ik vind het heel fijn om te weten dat iets spannend is. Je neemt het risico dat iets een keertje niet lukt; ach ja, dan lukt er iets een keertje niet. Maar je pakt ook de kans dat iets juist veel beter lukt dan dat je je ooit zou kunnen voorstellen.”

Wat het allerleukste is? “Ik vind het heel leuk om te leren en te voelen dat ik beter word, maar als ik dingen eenmaal op een hoog niveau beheers vind ik het niet meer zo’n uitdaging om dat te blijven doen. Ik vind het dan veel leuker om iets totaal anders te gaan doen en daar dan weer beter in te worden.”

Let er wel op dat de uitdagingen die zoekt aansluiten op je talenten: “Als je eerst radiopresentator bent, heb je er heel veel aan om daarna TV presentator te worden. En als je voor TV hebt gepresenteerd is de stap naar theater niet zo groot. Het is natuurlijk niet zo dat ik zeg ‘ik ga volgend jaar opeens nucleair wetenschapper worden en het jaar erna hersenchirurg’. Maar ik vind het wel leuk om in nieuwe werelden te komen.”

 2. Maak een bucketlist

Weet je al welke uitdaging je aan wil gaan, of weet je niet waar je moet beginnen? Stel doelen en schrijf ze op in een bucketlist! Het leuke aan een bucketlist maken is dat niets te gek is. In het geval van Marc zijn uiteindelijk al de jongens fantasieën op zijn bucketlist uitgekomen (behalve trouwen met Cameron Diaz). Alleen de manier waarop zijn fantasieën zijn uitgekomen is door zijn dwarslaesie wel op een andere manier gegaan dan hij van tevoren had gedacht. En dit is nu juist zo inspirerend! Hij ontdekte bijvoorbeeld dat hij zijn droom om keeper van het eerste elftal te worden juist waar kon maken door zijn dwarslaesie. Dit vergt een bijzonder positieve mindset waar we allemaal wat van kunnen leren: Niet hoe kun je gelukkig blijven ondanks je problemen, maar: hoe kun je NOG gelukkiger worden dankzij je problemen?

Wat Marc tevens benadrukt is dat je levensdoelen niet per se realistisch hoeven te zijn. “Ik stel doelen waarvan ik weet dat ik ze nooit 100% haal.”. Het belang van doelen is namelijk niet dat ze altijd lukken. Veel belangrijker is dat doelen ervoor zorgen dat je gemotiveerd blijft en je een interessant leven houdt. Volgens Marc zorgt zijn agenda er namelijk voor dat hij ’s ochtends gemotiveerd zijn bed uit stapt om keihard te werken aan iets waarvan het niet zeker is of het gaat lukken, “want als ik niks doe sta ik voor lul.”

 3. Droom je groot? Droom NIET te groot!?

Heb je je voorgenomen om jezelf meer uit te dagen of heb je zelfs al concrete doelen gesteld? Wat nu? Het kan soms lastig zijn om te weten waar je moet beginnen, want hoe begin je met het realiseren van je dromen als er we honderdduizend andere dingen zijn die je moet doen? Kleine stapjes nemen is daarop het antwoord van Marc, wat hij overigens zelf ook heeft gedaan. Zijn grote droom om op een podium te staan is begonnen met het geven van een Ted Talk, wat hij al behoorlijk eng vond. Na die ervaring dacht hij “waarom eigenlijk niet?”. Marc is toen begonnen met het schrijven een eigen theatervoorstelling onder de naam ‘Scherven brengen geluk’ en is nu zelfs bezig met een tweede. Zo kom je stapje voor stapje dichter bij je droom.

Hier zit een tip in voor iedereen. “Je moet de lat heel laag leggen. Je hoeft niet meteen je baan op te zeggen om een nieuw avontuur aan te gaan, je hoeft niet je relatie te verbreken, je hoeft niet meteen je huis te verkopen of meteen te emigreren.”

Om de eerste stap vast te stellen, moet je volgens Marc je dromen terugbrengen tot de kleinste vorm. En als je deze kleine doelen eenmaal hebt bereikt moet je er vooral tevreden en trots zijn, “maar wees ook tevreden en trots als je dat kleine dingetje hebt geprobeerd en het is niet gelukt.” De eerste stap is namelijk in ieder geval gezet en je hebt er plezier aan gehad!

 4. Laat je inspireren

“Het grootste cadeau wat je kan krijgen is iemand vinden die ontzettend goed is in wat jij wilt bereiken.” Van deze mensen kan je namelijk een hoop leren. Zorg ervoor dat je gaat ‘hangen’ met deze mensen en vraag naar tips en begeleiding. Of loop een dag met ze mee! Zo kom je er volgens Marc het best achter of je droom wel écht zo leuk is.

Alweer geeft Marc deze tip uit eigen ervaring. Toen hij begon met het schrijven van zijn eerste theatershow wist hij nog niet wie hij was in theater, of wie hij wilde zijn… comedian, verhalenverteller of iemand die iets heeft meegemaakt en daarover vertelt. “Ik ben er voor mezelf een beetje achter gekomen dat ik het allemaal een beetje kan.” Dit heeft hij gedaan door inspiratie te nemen van andere theatermakers, zoals Diederik van Fleuten en Ali B. Hij stelde zichzelf daarbij de vragen; Wat zou ik kunnen meenemen? Wat is voor mij interessant? Wat vind ik leuk om te doen?

 5. Na regen komt zonneschijn

Iedereen maakt tegenslagen mee in het leven. Hier kan Marc zelf goed over mee praten nadat hij op jonge leeftijd verlamd is geraakt door een dwarslaesie. Hij doet voor Thijs een boekje open over hoe hij daar persoonlijk op reageerde. Voor veel mensen zal dit antwoord heel verrassend zijn. “Ik denk dat de enige manier op het te accepteren voor mij was om er een positieve betekenis aan te geven. Dat is waar mijn kracht ligt. Het alternatief is om er een negatieve betekenis aan te geven, maar dan is je leven mislukt. We maken alleemaal shit mee, maar de uitdaging is om een verhaal te verzinnen om er mee om te gaan.”

De theatershow ‘Scherven brengen geluk’ is voor Marc dit verhaal. In zijn voorstellingen heeft hij het over hoe hij gelukkig is geworden niet ondanks, maar juist dankzij zijn dwarslaesie. “Het feit dat ik in het theater ben is dankzij mijn dwarslaesie. Ik wilde altijd het theater in maar ik had niks te vertellen, mijn dwarslaesie heeft me een bijzonder verhaal cadeau gegeven.” Ditzelfde geldt voor het boek wat Marc heeft geschreven en voor het feit dat hij Nederlands kampioen rolstoelbasketballen is.

De tip luidt dus: “het gaat niet om je omstandigheden, maar om hoe je kiest ertegenaan te kijken.” Natuurlijk zou Marc het niemand aanraden om een dwarslaesie te krijgen, “maar als je hem eenmaal hebt dan kan je er het beste de positieve kant van te zien.” Probeer dus net als Marc ook te kijken naar de mooie dingen die je te danken hebt aan de wat minder leuke dingen die je hebt meegemaakt.

 6. Streef niet naar perfectie

De keerzijde van positief denken en doelen voor je zelf stellen is dat je kan gaan streven naar perfectie. Marc raadt aan om te proberen dit niet te doen, omdat dit erg vermoeiend is. “Ik ben een perfectionist, maar wel eentje die weet dat het niet realistisch is dat alles altijd perfect gaat.” Wat hierbij helpt is om de focus te leggen op het leertraject naar je doelen toe. “Het eindresultaat daar heb ik geen reet aan”, voegt Marc hier nog aan toe.

Ook moet je je tekortkomingen zien te accepteren. Marc gelooft namelijk dat je op het moment dat je je eigen tekortkomingen accepteert, kan kijken of je er iets aan kan doen. Wat Marc duidelijk maakt is dat je niet moet denken dat succesvolle mensen hier geen last van hebben: “Er zijn ook wel dagen waarin ik niet geniet van de weg ernaartoe, en er zijn ook wel dagen waarin ik mijn doelen niet duidelijk stel en tijd aan het verkwisten ben. Iedereen heeft op momenten het gevoel dat ie er een potje van maakt.”

Dankzij de mega inspirerende woorden van Marc ben je nu gemotiveerd om uitdagingen aan te gaan, een bucketlist op te stellen, groot te dromen (maar kleine stapjes te nemen), een rolmodel te vinden, alles een positieve betekenis te geven en niet te streven naar perfectie. Succes!

Belangrijke links:

–> Marc zijn nieuwe show Voortschrijdend inzicht”

Direct luisteren? Dan zijn er drie opties:

–> Via iTunes. De beste manier om te beluisteren als je op een Apple apparaat zit (iPhone, iPad, MacBook, e.d.);
–> Via je favoriete podcast app op je Android telefoon (zoek vervolgens naar ‘100% Inspiratie’);
–> Via onderstaande SoundCloud player. Super makkelijk!

Elke dag humor en inspiratie op je telefoon? Volg Thijs Lindhout op Instagram.

Vincent
Door

Vincent

op 13 May 2019

Ik ben begonnen met het luisteren naar de podcast. Heerlijk om te luisteren in de auto tussen afspraken. Super inspirerende verhalen en interviews. Heerlijk dat ik nog zo veel podcasts te gaan heb. Ga zo door!

Reactie plaatsen

100% Inspiratie categorieën

Ontdek de 5 geheimen die je moet weten om je eigen Podcast te starten en succesvol te maken in mijn gratis eBook.