INTENS 3: Remco Claassen: de weg naar succes
25 september 2015 

INTENS 3: Remco Claassen: de weg naar succes

Thijs’ nieuwste podcast is een interview met Remco Claassen. Remco is een Nederlandse topper op het gebied van spreken over leiderschap en effectiviteit. Zo houdt hij trainingen, lezingen en workshops, en heeft hij drie boeken geschreven. Maar ooit begon Remco als een ICT’er. Voor Thijs is Remco wereldberoemd, maar ook als je hem hiervoor nog niet kende is de kennis die hij met ons deelt tijdens dit interview zeker van waarde.

Heb je het gevoel dat je baan niet je passie is? Of heb je moeite met het vertalen van je passies naar succes? Dan kan je vast wel wat tips gebruiken van één van de beste goeroes in Nederland op dit gebied. Volgens Remco kent de weg naar succes zo’n 6 stappen, die hij graag met ons deelt.

Klinkt dit interessant? Scroll dan iets verder omlaag, daar vind je meerdere opties om het interview te beluisteren, bijvoorbeeld op je telefoon. Handig voor tijdens het autorijden of sporten.

1. Bepaal je koers

Stel dat je niet 100% gelukkig bent met waar je op dit moment staat, wat doe je eraan? Volgens Remco begint alles met introspectie en het ontdekken van jezelf. Dit noemt hij het koersbepalende aspect van succesvol zijn. Je koers bepaal je door verder te kijken dan wat je doet en wat je kan, want misschien is dat helemaal niet wat je wil doen in het leven. Dit advies komt voor Remco zeker uit eigen ervaring: “Ik vond het zeer frustrerend om te ontdekken dat ik als meest gecoachte ICT’er van Nederland toch ben beland in een beroep wat mij energetisch draineerde. Ik liep gewoon leeg, terwijl alles en iedereen, dus ook die psychologische modellen en typologie testen, mij vertelden dat dit bij mij paste.”

Wat is dan wel de juiste weg? Je moet hetgeen vinden wat jou de meeste energie geeft. “Ik kwam erachter dat introspectie, het opdoen van zelfkennis, met name een energetische basis heeft: wat geeft of kost energie? Dat krijgen wij nauwelijks geleerd, de meeste mensen krijgen dit pas geleerd na een burn-out, als ze ontdekken dat ze te lang op de verkeerde as zitten. Burn-outs zijn heel simpel te verklaren vanuit fysiologische batterijwetten. Als er meer uitloopt dan dat erbij komt, ga je een keer uit.” Je kan dus meerdere kanten uit met dezelfde talenten.

Wat misschien grappig is, is dat het keerpunt voor Remco een bingoavond was die hij moest presenteren als DJ bij CenterParks. Hier heeft hij destijds een hele show van gemaakt: “Dat was zo gaaf, dus toen kwam ik erachter dat ik iets had on stage, dat ik iets kan met mensen, dat ik het lef heb om kwetsbaar te zijn en met humor te werken.” Wat daarbij kwam is dat Remco in zijn eigen woorden “goeroe-geil en kennisgeil” is geworden op het gebied van leiderschap en communicatie.

 2. Kristalliseer je doelen

Als je eenmaal weet wie je bent, en waar je naartoe wil met de talenten die je in huis hebt, moet je doelen stellen. “Eigenlijk moet je je hele leven bezig zijn met: wie ben ik, en in hoeverre kan ik dat in mijn leven implementeren.”

Zorg ervoor dat je doelen zo concreet mogelijk zijn, daar heb je namelijk het meeste aan. Het beste advies hierover heeft Remco van zijn collega Stephen Covey, waar hij ooit voor in het voorprogramma heeft gestaan: “Begin with the end in mind, alles wordt twee keer gemaakt, eerst in je hoofd en dan in het echt. Des te beter je het op je vizier hebt, des te makkelijker het wordt om je opportuniteiten te zien om het gewoon letterlijk te gaan bouwen.”

Ga dus te werk met plaatjes, woorden, maquettes, mission statements, visies. Of zoals Remco dat zegt: “kristalliseer je dromen zo ver mogelijk.”

 3. Vertaal je kwispelstaart naar je kompasnaald!

Vertaal je kwispelstaart naar je kompasnaald? “De staart is het begin: leer ontdekken wat jou energie geeft, en ga dan je kwispelstaart vertalen naar iets wat waardevol is voor anderen.”

Het eerste component van persoonlijk succes heeft te maken met het vinden van je koers. Het tweede component zit iets anders in elkaar: dat is namelijk het lef hebben om aan de slag te gaan. “Als je ontdekt dat je levenskoers dusdanig is dat je niet congruent bent en dat je dus leegloopt op energie, dan moet je aan de bak.”

Er zijn verschillende manier om naar je doelen toe te werken. In Remco’s geval betekende dit uiteindelijk dat hij ontslag nam als goedbetaalde ICT’er. Dit was voor hem een grote stap: “Ik wist niet wat het zo opleveren. Dat het later goed zou komen, dat wist ik toen niet. Ik heb eigenlijk alles losgelaten.”

Hoe dat voor Remco ging? “Ik op gegeven moment een cursusje ontwikkeld in de lokale muziekschool heb een flip-over gehuurd, en dat is uit de klauwen gelopen: het is landelijk geworden. In 2004 ben ik opgepikt in het voorprogramma van Stephen Covey, en dat is ins ons vakgebied zeg maar de Olympische Spelen. Dat is heel goed geland, sterker nog de journalisten hebben mij destijds beter afgeschreven dan de goeroe zelf. Dat heeft een katapult werking gehad, en dan krijg je ineens agents, uitgevers, boeken en is het ineens je beroep.”

 4. Leef twee levens in één

Als alles in één keer loslaten toch te veel van het goede is voor jou, dan kan je nu opgelucht ademhalen. Zelfs Remco Claassen, nu een ster op landelijk niveau, heeft het niet zo aangepakt. “Mensen denken dat ze ineens alle schepen moeten verbranden om een echte nieuwe start te kunnen maken. Ik zou dat absoluut niet adviseren.” Wat Remco heeft gedaan het eerste halfjaar nadat hij zijn ware passie heeft gevonden, is een parallelleven lijden: “zonder gevaar, gewoon als commercieel manager, prachtig salaris en fors begeleid door mijn directeur.”

Moet je nou wel of niet meteen aan de slag? “Spring er wel meteen in, maar parallel. Creëer een second life om te zien hoe het is. Je kunt er nog zo veel dingen naast proberen, dat je een soort pilotleven creëert, en als dat lukt ga je het langzaam steeds groter maken met wellicht een andere functie, een andere baan of ondernemerschap. Sommige mensen gaan te snel, en gooien alles te resoluut om, en dat is levensgevaarlijk. Dat is gewoon eng!”

 5. Niets is voor niks

Hoe zit het met mensen die wèl aan de slag gaan, maar toch niet doorbreken? “Mensen zeggen wel, jij hebt makkelijk praten”, zegt Remco. Bij hem is alles natuurlijk goed gekomen, als je kijkt naar de successen die hij heeft behaald.  “Maar dat wil niet altijd zeggen dat het iedereen lukt. Ik denk dat er veel meer mensen zijn die het vuur hebben en dit kunnen.” Het verschil tussen de mensen die het dan wel redden, en de mensen die hier wat meer moeite hebben, is het blijven werken. “Pak alles aan, het is nooit voor niets. Alle bühnes moet je pakken.”

Succes is een combinatie van hard werken en een springplank hebben. En die springplank vind je volgens Remco juist door dat harde werken, en door elke kans te pakken. “Want wat als er misschien een keertje iemand is die jouw leuk vind èn beslissingsbevoegd is? Zo heb ik mijn eerste zakelijke klant gekregen, zo kwam ik bij het eerste congresbureau, zo zijn de uitgevers bij mij beland.”

 6. Blijf jezelf

Begin je je al een beetje zorgen te maken om het harde werken? Niet doen! Volgens Remco valt het werk best mee, als het maar past bij jezelf. Wat dus veel belangrijker is, is trouw blijven aan jezelf. Af en toe vergt dit best een beetje lef, omdat je jezelf natuurlijk best kwetsbaar opstelt. Dit geldt al helemaal als je voor grote publieken spreekt. “Ik heb best lang gedaan om die stijl te ontwikkelen en mezelf durven zijn”, geeft Remco toe. Toch is dit heel belangrijk voor Remco geweest. “Als ik niet lekker Remco ben, kan ik ook geen goede echtgenoot zijn, geen goede vader en geen goede professional.”

Wat de ultieme tip is om jezelf te blijven, maar toch ook succesvol te zijn? “Zorg dat je jezelf bent in alle rollen. Niet dat je als vader, als echtgenoot en als vriend anders bent dan op je werk. Het feit dat ik het lef heb gehad om mezelf te zijn, heeft ook een marktsegment gecreëerd die dat leuk vind. Als je alleen vanuit marktonderzoek een persona gaat creëren om geld te verdienen, gaat dat niet lukken. Er is altijd een energieveld wat bij jou past, en jou publiek geeft. Ik zie teveel mensen die dingen nadoen, dat voelt gewoon niet goed, je moet je eigen stijl ontwikkelen.”

Belangrijke links:

–> Meer weten over Remco? Kijk dan op zijn website

Direct luisteren? Dan zijn er drie opties:

–> Via iTunes. De beste manier om te beluisteren als je op een Apple apparaat zit (iPhone, iPad, MacBook, e.d.);
–> Via je favoriete podcast app op je Android telefoon (zoek vervolgens naar ‘100% Inspiratie’);
–> Via onderstaande SoundCloud player. Super makkelijk!

Elke dag humor en inspiratie op je telefoon? Volg Thijs Lindhout op Instagram.

Reactie plaatsen

100% Inspiratie categorieën

Ontdek de 5 geheimen die je moet weten om je eigen Podcast te starten en succesvol te maken in mijn gratis eBook.