INTENS 6: Jos Burgers deelt zijn formule voor succes!
25 september 2015 

INTENS 6: Jos Burgers deelt zijn formule voor succes!

Het is weer zover, er staat een nieuwe aflevering van de 100% Inspiratie Podcast online. Dit keer had Thijs de eer om Jos Burgers te interviewen. Jos staat al jaren aan de Nederlandse top als auteur en spreker over de onderwerpen management, marketing en strategie. Onder zijn bestsellers bevinden zich titels als ‘Klanten zijn net mensen’, ‘Geef nooit korting’ en ‘De wet van Snuf’’ (naar zijn eigen zeggen zijn beste boek). Ondanks dat schrijven en spreken nu zijn fulltime bezigheid is, heeft hij in het verleden veel andere dingen gedaan. Zo heeft hij gewerkt in een technische groothandel, daarna bedrijfseconomie gestudeerd, is hij 12 jaar docent geweest aan een Hogeschool en heeft hij een eigen adviesbureau gerund.

Nog interessanter dus de vraag: hoe is hij uiteindelijk zo succesvol geworden als spreker en auteur? Dat onthult Jos in dit interview. Als kers op de taart deelt hij voor het eerst zijn persoonlijke formule voor succes. Een primeur! Of je nu ondernemer, spreker of werknemer bent, kortom als je MENS bent: Dit interview zal je inspireren en positief tot nadenken zetten. Blijf daarom hier en lees het interview of scroll naar beneden voor de podcast!

Hoe word je een goede spreker?

Er zijn mensen die er heel veel voor over hebben om Jos te mogen horen spreken. Toch blijft Jos heel bescheiden. Wat volgens hem de reden is voor zijn succes? Geluk, talent en hard werken! Daarnaast heeft Jos tijdens zijn lange carrière ook weten te ontdekken wat voor hem werkt en waar hij naartoe wil. Past een nieuwe klus hier niet bij, dan laat hij het graag aan anderen over. Ook als spreker is Jos 100% zichzelf. Hij dankt dit aan zijn jarenlange ervaring in het onderwijs en in het bedrijfsleven. Een spreektip van Jos: het is heel belangrijk dat je een zaal op zijn gemak stelt, omdat je alleen dan een boodschap écht over kunt brengen. Zelf doet Jos dit doormiddel van humor, iets wat hij al heel zijn leven heeft gehad. En door dingen zo simpel mogelijk te maken. Wanneer weet je dat je echt succes hebt als spreker? Als mensen het na tien jaar nog steeds over je hebben!

Hoe om te gaan met kritiek?

Als bekende spreker is het onvermijdelijk dat er ook mensen wat minder enthousiast over je zijn. Jos vertelt een mooi verhaal over een keer dat hij mocht spreken voor leden van de Tweede Kamer. Omdat Jos bekend staat om het feit dat hij ingewikkelde materie zo simpel mogelijk maakt, maakte zin boeker zicht zorgen. Want als je het zo simpel vertelt kom misschien niet kundig genoeg over voor zulke intelligente mensen. Vroeger paste Jos zich dan aan aan wensen van de opdrachtgever. Nu doet hij dat niet meer en gelooft hij in zichzelf en zijn spreekstijl.

Ook ontvangt hij, net zoals alle bekende mensen, wel een kritiek via een negatieve recensie. Hoe Jos daarmee omgaat? Hij probeert zich in de criticus in te leven. Ook al geeft hij toe dat dit niet altijd even makkelijk is. Als iemand zegt dat jouw boek de kattenbak in moet, probeer het dan met die persoon te doen te hebben in plaats van in de verdediging te schieten. Dit is misschien niet het eerste wat in je opkomt, maar door je mentaal boven diegene die jou bekritiseerd te stellen, komt de kritiek minder hard aan.

Het magische effect van de gunfactor

Naast kritische mensen zijn er gelukkig veel meer mensen die het beste met je voor hebben en je graag willen helpen met van alles! Hiervoor is het belangrijk dat je de gunfactor hebt. Maar hoe krijg je dat? Een tip van Jos: lever meer dan je belooft! Vooral aan het begin van het starten van je onderneming, je passie of je droom moet je ontzettend hard je best moet doen om ervoor te zorgen dat mensen je weten te vinden en enthousiast over je zijn. Dit bereik je het beste door mensen een ervaring te bieden. Dus waar je ook goed in bent, wat je plan of onderneming ook is: zorg er zo snel mogelijk voor dat mensen dit ervaren. Zo creëer je je eerste fans. Veel startende ondernemers en ZZP’ers steken in het begin al hun energie in een website en een mooi visitekaartje. Dat is verspilde energie. Lever eerst je producten of diensten en creëer zo je eerste ambassadeurs. Dan ben je van de grond. Die website komt later wel.

Primeur: Jos deelt zijn formule voor succes

Tot slot heeft Jos speciaal voor de 100% Inspiratie Podcast zijn ultieme formule voor succes opgesteld. Wat je doelen in je leven ook zijn, deze formule helpt je om het sneller en makkelijker te bereiken. Jos noemt het zijn vijf elementen voor succes. Zelf leeft hij al deze elementen tot in detail en heeft het hem gebracht waar hij nu staat. Geniet van de inspiratie van marketinggoeroe Jos Burgers en neem onderstaande tips goed in je op!

1. Geluk: Soms moeten dingen maar net op je pad komen en kan het dus lijken dat succes voor een toeval is. Toch kan je dit geluk volgens Jos ook afdwingen. Hoe? Door veel dingen te doen! Door alles aan te pakken wat je dichter bij je droom kan brengen. Dan is het onvermijdelijk dat er een keer een mooie kans op je pad komt. Zoals Jos zegt: als je weinig loten koopt heb je weinig kans op winnen.

2. Talent: Om succesvol te worden moet je goed zijn in wat je doet. Jos is erachter gekomen dat hij niet goed is in samenwerken of managen, maar juist wel goed is in spreken en schrijven. Om deze talenten optimaal om te kunnen zetten in succes is hij er scherp op dat hij dicht bij zichzelf leeft en authentiek blijft. Je grootste krachten en talenten komen tot uiting wanneer je goed weet wie je bent.

3. Hard werken: Niets gaat vanzelf, dus zelfs met een gezonde dosis (afgedwongen) geluk en talent moet je hard werken om succesvol te worden. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je zelfs kleine opdrachten aanneemt en dat je veel tijd en energie in je werk steekt. Lever altijd meer dan mensen van je verwachten. Zo creëer je fans en ambassadeurs.

4. Zelfkennis: Om succesvol te zijn is het essentieel dat je je eigen beperkingen en mogelijkheden kent. Jos adviseert om een aantal dingen voor jezelf op een rijtje te zetten, zoals waar je energie van krijgt. Zo zijn er in Jos zijn (zakelijke) leven drie dingen belangrijk: controle, vrijheid en waardering. Dit geeft hem ontzettend veel sturing aan zijn beslissingen. Als een bepaalde boeking of aanbod niet deze drie componenten bevat dan doet hij het niet. Dit maakt het leven een stuk makkelijker en geeft je meer focus om te leven richting je droom.

5. De gunfactor: Je hebt anderen nodig om succes te kunnen bereiken. Zorg er dus voor dat je je relaties goed onderhoud. Bedank mensen oprecht als ze iets voor je betekend hebben. Mensen moeten het leuk vinden om bij jou te zijn en je te helpen bij het realiseren van je dromen. Alleen als je de gunfactor hebt kun je je dromen realiseren! Dat is één van de mooie dingen van deze wereld: succes komt niet naar de mensen die egocentrisch zijn, maar naar mensen die het beste met anderen voor hebben.

Belangrijke links:

–> Meer weten over Jos Burgers? Kijk dan op zijn website.

Direct luisteren? Dan zijn er drie opties:

–> Via iTunes. De beste manier om te beluisteren als je op een Apple apparaat zit (iPhone, iPad, MacBook, e.d.);
–> Via je favoriete podcast app op je Android telefoon (zoek vervolgens naar ‘100% Inspiratie’);
–> Via onderstaande SoundCloud player. Super makkelijk!

Elke dag humor en inspiratie op je telefoon? Volg Thijs Lindhout op Instagram.

Reactie plaatsen

100% Inspiratie categorieën

Ontdek de 5 geheimen die je moet weten om je eigen Podcast te starten en succesvol te maken in mijn gratis eBook.