arrow_drop_up arrow_drop_down
11 november 2019 

INTENS 158: Vier jaar na de Bataclan aanslag - Ferry Zandvliet

-Don’t victimise yourself-

13 november 2015 was Ferry aanwezig bij een concert van de Eagles of Death Metal in Bataclan, Parijs.

Maar liefst 131 mensen kwamen om bij een aanslag tijdens dit concert in Bataclan.

Ferry overleefde de aanslag evenals zijn 3 vrienden.

Hij vertelt hoe het was om er te zijn en om letterlijk voor je leven te rennen.

Wat heeft dit met hem gedaan? Hoe is hij hierdoor getekend? Is hij meer of minder gaan leven?

Wat Ferry wil worden als hij later groot is? Hij had vroeger verschillende fases en was 20 jaar geleden vooral een flierefluiter.

Uiteindelijk werd Ferry fysiotherapeut en later fulltime spreker. En als hij spreker mag blijven is hij heel erg tevreden.

1. Hoe een gezellige avond ineens omsloeg…

Ferry had zin om een avondje te stappen en vertrok met vrienden naar Parijs voor een concert.

Hij is last minute aangehaakt aangezien hij weinig met de band had. Omdat hij zin had in een gezellige avond met zijn vrienden besloot hij toch mee te gaan.

‘Gezellig kletsen, een lekker biertje drinken en ineens slaat alles om. Van een gezellig avondje muziek zit je ineens in een oorlogsgebied’ vertelt Ferry.

Een half uur na de start van het concert kwamen drie mannen binnen met geweren en begonnen te schieten.

Om zich heen lagen mensen gewond of zelfs dood op de grond door kogels.

‘Ineens lig je op de grond en denkt alleen WTF gebeurt hier? Ik stuurde een vriendin nog een berichtje en ineens kwamen de knallen’ aldus Ferry.

Door de herrie van het concert hoorde hij de geluiden van het geweer heel vaag.

Ferry keek naar het podium en zag de band wegrennen. Het licht ging vervolgens aan en mensen gingen liggen.

Duizend man in een ruimte en kogels verdwenen in borstkassen.

Het duurde even voordat hij realiseerde wat er gebeurde. Hij kwam in een soort overlevingsmodus (instinct, reptielenbrein) en het voelde alsof iemand hem bestuurde.

Hij was bang maar niet zo bang als dat je denkt dat je zal zijn. Hij was kalm, er viel een rust over hem heen. Het leek doodstil.

‘Het geluid valt weg bij zulk soort situaties. Je brein schakelt gehoor uit door de traumatische gebeurtenis.

Je oerbrein zorgt ervoor dat je rustig en onopvallend blijft en dat moest ook, want het was een afgesloten ruimte. In een openbare ruimte zouden mensen meer wegrennen en vluchten’ legt Ferry uit.

Het schieten was willekeurig. ‘De plek in de zaal bepaalde of je een kogel kreeg of niet, het was heel random’.

Hij lag op zijn rug en dat ging automatisch. Zo kon hij zien wat er gebeurde.

In een onverklaarbare kalmte heeft hij wel even gedacht ‘dit is het einde’. Hij bevroor en filmpjes flitsten voorbij van zijn leven.

Op gegeven moment brak er wel wat paniek uit toen de nooduitgang werd ontdekt. De menigte kwam toen in beweging en hij kroop met de menigte mee naar buiten.

Hij duwde iedereen opzij, trapte mensen aan de kant. Ieder voor zich was het, puur een overlevingsinstinct.

Ferry voelde zich daar later wel schuldig over. ‘Maar als je op dat moment de held gaat uithangen dan loopt het niet goed af’.

Het ene moment ervaarde Ferry een acceptatiefase om dood te gaan, het andere moment was hij aan het vluchten naar buiten. Buiten was hij nog steeds bang en er was angst voor achtervolging.

Ferry is heel ver weggerend en rende richting de rustigste plek.

Hij rende een bar in en voelde zich zelfs daar even onveilig. Ferry zat onder het bloed en in de bar werd het nieuws aangezet.

Hij vroeg zich af waar zijn vrienden waren en een vrouw (een verpleegkundige) ontfermde zich over hem.

Hij mocht in een kamer even alleen zijn om vrienden te bellen en iedereen was in orde, behalve Bob. Ze kregen hem niet te pakken.

Het kwam niet binnen, Ferry was in shock. Hij wilde naar zijn vrienden toe en naar zijn spullen in Bataclan. Dat kon uiteraard niet.

De verpleegkundige ontfermde zich nog steeds over hem zolang hij zijn vrienden niet terug had gevonden. Later bleek Bob ook in orde te zijn en toen brak hij.

Hij kon nergens heen, want ook het openbaar vervoer lag plat door de aanslag.

De verpleegkundige begeleid op haar werk mensen naar de OK en had kalmeringstabletjes in huis. Hij kreeg er 3, maar bleef stuiterend op de bank zitten door de gebeurtenis en shock. De nacht bracht hij bellend door met familie en vrienden en hij volgde het nieuws op de televisie.

Al die doden kwamen nog niet echt binnen, het besef was er niet. Besef is er overigens na al die jaren nog steeds niet.

De dag na de aanslag heeft hij zijn vrienden weer gezien in het hotel. Daarna werden de vrienden oneindig door de media benadert.

Ferry en zijn vrienden besloten terug te rijden naar Nederland. Hij is zelf terug naar huis gereden en dat was logischerwijs een helse autorit.

‘Tijdens het rijden hebben we heel veel gepraat, want muziek konden we niet aan. Eén voor één hebben we de avond gedeeld met elkaar. We waren aan het huilen, aan het lachen en maakten zelfs grapjes. Het was goed naar elkaar te kunnen luisteren, een ander te horen. Holy shit wat hebben we allemaal gezien die nacht?’ aldus Ferry.

De vriendengroep was in het begin heel hecht. Zij waren ineens ‘de vier vrienden’. Zij begrepen elkaar, buitenstaanders begrepen het niet.

2. Hulp kwam niet vanzelf.

En dan heb je een trauma te verwerken. Maar je bent ook ineens in de media, je wordt bekend. De vrienden hebben hun verhaal gedaan bij Humberto tijdens RTL Late Night.

De media-aandacht ging maar door en dat was niet fijn. Het voelde beklemmend.

Er was geen hulp of nazorg geboden. Niet vanuit overheid, niet vanuit slachtofferhulp.

Ze moesten zelf om hulp vragen op tv.

De nodige hulp kwam daarna wel op gang en de show was een mooie ervaring.

Was het voor het proces fijn of storend dat er zoveel media-aandacht was?

‘Het heeft veel in werking gezet, al is media niet de juiste plek om hulp te moeten vragen.

Je hebt gesprekken met wildvreemden en krijgt knuffels van onbekenden. Dat is heel fijn en tof.

Mensen boden van alles aan, dat was heel lief.  Heel Nederland bekommerde zich om ons’ legt Ferry uit.

Nadeel van de media is het label dat Ferry kreeg. Hij werd de ‘Ferry van Bataclan’.

Hij is meer dan Bataclan.

RTL Late Night was een bijzondere ervaring. De vrienden zijn heel goed opgevangen en ze leverden nazorg. Humberto was en is nog steeds persoonlijk betrokken.

Mensen in het publiek mochten niet te hard praten en het team had een expert gebeld over welke vragen ze wel of niet konden stellen. Backstage was de sfeer heel kalm en daardoor had de uitzending een ontspannen sfeer.

3. Een nieuwe ambitie ontstaat

Dit alles heeft een rol gespeeld in zijn nieuwe ambitie: verhalen delen en mensen inspireren.

Het begon ooit door slachtofferhulp en de vraag of Ferry aan een paneldiscussie mee wilde doen. Hoe is hulpverlening verlopen?

Voor zijn vrienden hoefde het niet, voor hen was de uitzending bij RTL Late Night genoeg en eenmalig.

Ferry ging wel in dat panel zitten en merkte dat hij goed uit zijn woorden kwam. Mensen zeiden dat hij er iets mee moest doen.

Hij kreeg energie van het spreken en kwam lotgenoten tegen.

Later moest hij een verklaring afleggen bij de politie. Ook de agent vond dat hij goed kon spreken en Ferry werd uitgenodigd om voor een groep te spreken.

Hij vond het doodeng toen het dichterbij kwam maar de agent stond hem bij en de setting was veilig.

Het spreken ging goed en hij vertelde zijn verhaal zonder problemen. Echter bleef hij vooral bij de feiten zonder inspiratie te delen.

Ferry kreeg naderhand een staande ovatie en weer riepen mensen ‘je moet er wat mee doen!’ 

Later kreeg hij een uitnodiging van iemand uit publiek om te spreken en mocht zelfs deelnemen aan een Ted-ex talk met coaching.

Het gaf Ferry een kick en hij vond het gaaf. Vervolgens is het balletje gaan rollen en sprak hij steeds vaker voor een groep.

Hij bood zich bijvoorbeeld aan op scholen en bij politie om te spreken. Ondanks veel ‘nee’ en weinig ‘ja’ sprak hij dat jaar maar liefst 20 keer.

4. Van negatief naar positief

Hoe is uiteindelijk wel de inspiratie ontstaan in zijn verhaal? Hoe is negatief in positief omgezet?

Terug uit Parijs kregen hij en zijn vrienden veel negativiteit om zich heen, ook van mensen dicht bij hem. Hij werd getagd in berichten over vluchtelingen en het sluiten van grenzen. Dat triggerde hem en irriteerde enorm en maakte het positief.

Vroeger was hij een negatief persoon, een oude zeikerd.

Dingen die misgingen of anders liepen lag ook nooit aan hem. ‘Je leven is niet tof met zo’n mindset. Mensen om je heen zijn ook zeikerds want die trek je met negativiteit aan’.

Deze negatieve mensen deden ook de uitspraken over Moslims en vluchtelingen. Maar ondanks de aanslag en de afkomst van de daders voelde hij dit niet.

Hij ging de negatieve mensen filteren uit zijn leven en Ferry werd opener en liever bevonden na de aanslag. Dit had ook deels te maken met de verpleegkundige die zich over hem ontfermde en alle positiviteit na de uitzending bij RTL Late Night.

Omdat hij met veel bijzondere dingen in contact kwam en veel liefde kreeg linkte Ferry dat aan de gebeurtenis en wilde die positiviteit vasthouden. 

Vroeger kon hij niet naar zichzelf kijken, nu wel. ‘Als je veel mensen raakt krijg je veel liefde terug.

Je gaat dingen zeggen tegen elkaar zoals ‘ik houd van je’. Als jij je opent openen mensen zich sneller. Je sociale leven is een spiegel van wie je zelf bent’ aldus Ferry.

Het lukt niet iedereen om negatieve herinneringen te buigen naar iets positiefs.

Hoe inspireert hij mensen om dit te kunnen?

‘Dat ligt aan de situatie. Ik gebruikte vroeger drugs (xtc en speed) na de scheiding van mijn ouders.

Ik vluchtte voor de omgeving en de ellende in het gezin en woonde op mijn 17e al op mijzelf. Ik zat in een eindeloze slachtofferrol’ vertelt Ferry.

Na de aanslag wilde hij niet weer in die slachtofferrol zitten.

Ferry legt tijdens het spreken aan het publiek uit wat positiviteit hem brengt en dat je dit bij jezelf moet zoeken.

‘Vraag hulp en kom uit die slachtofferrol. Je kan je hele identiteit bouwen om 1 tegenslag. Maar het is niet de aandacht die je wil. Als je positief ergens mee omgaat krijg je positieve reacties terug en dat is veel fijner.

Don’t victimise yourself.

Tijdens het spreken op de Hogeschool van Rotterdam kwam al wat meer inspiratie in zijn verhaal. Hij walste snel over zijn boosheid heen. Waar kwam dat gevoel vandaan?

Hij schreef het uit en verwerkte het in zijn verhaal, waardoor het meer binnen kwam bij het publiek.

5. Bewuster omgaan met gevoel

‘Wat je voelt onder woorden brengen is heel belangrijk om mensen te bereiken en hij gaat bewuster om met zijn gevoel.

Hij geeft geen feiten of tips, maar hij vertelt puur wat hij mensen mee wil geven.

‘Zeik niet zo’, zegt Ferry stellig. Hij voelde zich na de aanslag ook onveilig en een vluchteling voor 24 uur.

‘Besef dat je in een veilig Nederland woont. De opvang door de vrouw in Parijs was hartverwarmend toen ik aan het vluchten was. Sta vaker stil bij het feit dat we in een veilig land wonen’.

Hij is opener geworden en daardoor werden mensen in zijn omgeving ook opener.

Volgens Ferry moeten we meer naar onszelf kijken en reflecteren op eigen emoties en gevoelens.

‘Je hebt over veel dingen in het leven de regie (in je hoofd) maar je bent niet overal slachtoffer van.

Het leven is veel makkelijker als je zelf kan beslissen hoe je ergens mee om gaat’ legt Ferry uit.

Hij maakt zich niet meer druk en voelt zich daardoor veel rustiger.

‘Je kunt niet overal de controle op uitoefenen, maar wel op je eigen denken.

Je hebt maar 1 leven. Zeik niet zo, maak er wat leuks van en kijk meer naar jezelf’.

6. Gelukkiger dan vroeger

Wat is nog meer veranderd in hem na de aanslag? Hij ervaart dat hij sneller tevreden is met wat hij heeft en minder kijkt naar wat hij niet heeft. Daardoor is hij gelukkiger dan vroeger.

Hij is dankbaar voor de ervaring en levenslessen die hij leerde. Maar: ‘daar hoef je geen aanslag om te overleven, je kan van jezelf al minder zeiken en zeuren’.

Een van de daders van de aanslag heeft het overleefd en is opgepakt. Ferry heeft de vader van dader opgezocht via de redactie van RTL Late Night.

Nadat ze nummers hadden uitgewisseld heeft Ferry hem in Brussel opgezocht en zijn ze uit eten geweest. Ferry vond het belangrijk zijn kant van het verhaal te horen en te horen over zijn zoon. Het was een normale jongen die helaas verkeerde keuze heeft gemaakt.

De vader van de dader wist dat hij extremist was en deed er alles aan om hem op het juiste pad te houden. Desondanks sloot zijn zoon zich toch bij IS aan in Syrië.

Het gesprek met de vader heeft geholpen voor zijn verwerking, evenals de ontmoetingen met lotgenoten. Het voegt puzzelstukjes toe

De vader van de dader deelt het verhaal over zijn zoon met de wereld om aan te tonen hoe radicalisatie ontstaat.

Zowel Ferry als deze vader hebben dus allebei een missie uit de aanslag gehaald. De vader van de dader brengt families samen die ook te maken hebben met een naaste die geradicaliseerd is.

Na Parijs zijn bijna alle dromen van Ferry uitgekomen. Zo sprak hij op Lowlands en Dreamschool en hij is op dit moment een boek aan het schrijven.

Hij wil hier echter meer van genieten.

Zijn mentale fitheid is wisselend want de gebeurtenis geeft hem soms veel stress als 13 november aanbreekt.

Hij is inmiddels bezig met een boek over de aanslag in het Nederlands en Engels en deze komt in 2020 uit. Ferry is als spreker te boeken via www.ferryzandvliet.

‘Probeer niet zo boos te zijn. Probeer geen eikel te zijn, in alle situaties.
En zeik minder, want van zeuren wordt alles moeilijker en zwaarder.
Try not to be a cunt’.

Geschreven door: Geertje Boekhouder van Lifesabout

Direct luisteren? Dan zijn er drie opties:
–> Via iTunes. De beste manier om te beluisteren als je op een Apple apparaat zit (iPhone, iPad, MacBook, e.d.);
–> Via je favoriete podcast app op je Android telefoon (zoek vervolgens naar ‘100% Inspiratie’);
–> Via Spotify, super makkelijk, zie onderstaand!

Belangrijke links:
-> eBook “8 Eigenschappen van Geluk”: klik hier
-> Tickets 100% Inspiratie Show: klik hier
-> Leer succesvol podcasten: klik hier 

Elke dag humor en inspiratie op je telefoon? Volg Thijs Lindhout op Instagram.
Reactie plaatsen

Ontdek de 5 geheimen die je moet weten om je eigen Podcast te starten en succesvol te maken in mijn gratis eBook.