arrow_drop_up arrow_drop_down
18 november 2019 

INTENS 159: Giel Beelen over mindset, bewustzijn en zijn ochtend routine

-Omdat er ook leuke dingen zijn die wel goed voor je zijn-

Later als hij groot is wilde hij altijd boer worden of bij de radio werken. Dat laatste is maar al te goed gelukt.

Nu zou hij graag een pionier willen zijn. Een vernieuwende bries in medialand.

Giel had 15 jaar geleden al een podcast en stond dus aan de wieg van podcasts. Het betrof destijds een soort gids van wat er allemaal werd gemaakt in podcast land.

Het voelde gek op gegeven moment en na 10-20 afleveringen is hij gestopt. Het maken van een podcast liet hij los tot nu. En hij heeft nog veel meer toekomstplannen!

Naast radio maken en zijn werkzaamheden voor Kukuru is hij volop bezig met zelfontwikkeling. Giel deelt in deze podcast zijn 14 overtuigingen.

1. Nuttig voelen.

Je wil een prettig mens voor je omgeving zijn, maar je nuttig voelen is belangrijker. Iets bewerkstelligen, iets uitwisselen en mensen een podium geven. Giel weet nog niet hoe en wat maar hij wil de kloof verkleinen tussen traditionele media en nieuwe media.

Zou hij radio loslaten om deze droom te verwezenlijken? ‘Er zit nog geen verdienmodel aan, dus ik bleef  al die tijd radio als houvast en zekerheid houden’. Daardoor heeft hij die stap nog niet kunnen zetten. ‘Maar dat moment gaat ooit komen’.

Hij geniet net zo van een podcast als van radio, maar mist het live interactie moment. ‘We zijn verder in techniek maar in snelheid lopen we achter’, aldus Giel. Een podcast loopt altijd achter, evenals video’s op Youtube.  En daar zit zijn plan.

2. Als persoon verander je naarmate je ouder wordt.

In hoeverre heeft radio hem veranderd? Hij is zachtaardiger geworden, maar niet door de radio. Hij is als mens veranderd. Zowel in dagelijks leven als op radio.

Hij vindt het leven leuker worden en merkt dat het leven rijker wordt in ervaringen. Echter ervaart hij niet dat hij zachter is geworden. Nieuws en media wordt vergroot, terwijl hij in zijn programma’s hele persoonlijke en kwetsbare dingen heeft gedeeld. Er is een vertekend beeld ontstaan, want ‘zacht’ was hij dus altijd al.

3. Wees bewust van jezelf.

Drie minuten per dag in en uit ademen en golfjes tekenen op papier, luidde het advies van zijn psycholoog destijds. Twee keer per dag. Na een week mocht hij weer terug naar de therapeut maar de opdracht lukte hem niet.

Na jaren riep de psycholoog dat ze dacht dat hij ADD heeft. Hij begreep toen ook zijn hyperfocus: hij gebruikte het jarenlang.

‘Je moet jezelf zijn, maar je bent wel gecontroleerd bezig, je bent een gecontroleerde versie van jezelf’.

Op welk gebied is Giel Beelen veranderd ten opzichte van 15 jaar geleden? Met name zijn bewustzijn is veranderd. En die ontwikkeling ging organisch.

Zijn droom bij de radio aan de slag te gaan moest en zou gaan lukken. De laatste vier jaar is hij zich meer gaan verdiepen in hoe je een fijner leven hebt. Bijvoorbeeld door te trainen.

Als je iets doet word je er beter in. Zo kun je ook je hersenen trainen. Hij doet nu twee keer per week aan neurofeedback en leest boeken.

Er ging een wereld voor hem open en hij ervaarde het als een mindfuck. Dit had hij op school willen leren. Bijvoorbeeld hoe je je bewust moet zijn van het feit dat je hersenen veel bezig zijn met het verleden. Je bent niet dat stemmetje.

4. Zorg voor een ochtendritueel

Giel houdt zich sinds een tijd aan een ochtendritueel. Om 3.30 opstaan, koud douchen en mediteren zijn daar onderdeel van.

Ook houdt hij zich aan ‘The Precense Process’ van Micheal Brown (een Wim Hof achtige methode). Dat betekent een kwartier lang bewust alleen in- en uitademen door je neus. Vervolgens doet Giel de 5 zonnegroetjes. Dit delen voelt overigens kwetsbaar voor Giel.

5. Kukuru

Hij wil geen leer volgen, want zelfontwikkeling is zijn eigen zoektocht naar wat bij hem past. Hij start daarom een eigen serie: Kukuru. Het gaat over wat je gedachten dus niet zijn. Je zogenaamde inner goeroe, je drive.

Kukuru betekent kort en geniaal.  Hij vindt een podcast geweldig, maar soms ook te lang duren. Hij wil lessen kort knippen om het aantrekkelijker te maken voor een breder publiek.

En denk aan Interviews met lessen, een stukje zelfontwikkeling: Emiel Ratelband en Wim Hof zijn een van die gasten.

Kukuru.nl is onlangs online gegaan en ook op zijn Youtube kanaal maakt hij video’s over voeding, slaap, muziek, gezondheid en alles omtrent persoonlijkeontwikkeling.

Of dat bewuster leven geleidelijk is gegaan? ‘Er kwamen ongelukkige momenten in mijn leven. Wat als je einddoel er niet meer is of je hebt het gehaald?’ Giel was daar bang voor.

Zijn overtuiging met Kukuru is ‘omdat er ook leuke dingen zijn die wel goed voor je zijn’ .

6. 17 fundamenten voor een gelukkig leven.

De interesse in zelfontwikkeling was er altijd en als je iets wil, dat kan het, aldus Giel. Een boek die hij tijdens de vakantie las inspireerde hem (Napoleon Hill Think and grow ritch). Hij wilde na het lezen volgens die 17 fundamenten leven.

Welke fundamenten zorgen voor een gelukkig leven?

Positief denken, vastomlijnde doelen, een stapje extra, zorgvuldig nadenken, zelfdiscipline, denktank, toegepast geloof, een prettig persoon zijn, persoonlijk initiatief, enthousiasme, beheerste aandacht, teamwork, leren van teleurstellingen, creatieve zelfverbeelding, budgetteren van tijd en geld, gezond houden van lichaam en geest en de laatste…gebruik maken van de kosmische kracht van gewoonten.

Als je iets regelmatig doet wordt het een gewoonte. Ook de goede dingen! Hij past ze toe en als iets niet gaat zoals je wil is dat een gevolg van 1 van die 17 fundamenten.

7. Fuck you, je moet doen wat je wil.

Beheerste aandacht (focus) vindt hij lastig. Het zou namelijk betekenen om te stoppen met de radio en vol te gaan voor Kukuru. Ergens weet hij dat hij iets moest kiezen en dat vindt hij lastig.

Dat geldt ook voor nieuwe media in algemeen. Hij wil het liefst alle emoties en afwisselingen in 1 show. Muziek, een inspirerend gesprek, een wetenschapper aan het woord. Het hele spectrum in 1 programma. Maar dat is oude media.

Zijn idee is heel breed, maar het gaat er vooral om dat er ook leuke dingen zijn die wel goed voor je zijn.

Er zit een soort angst in, hij wil liever niet kiezen. Het is leuk om van alles wat te doen want je bent als mens niet in 1 hokje te stoppen. Hij zou 100% willen gaan voor Kukuru, maar er zijn nog zoveel leukere dingen. Fuck u, je moet doen wat je wil.

8. Voel dat je trots bent op jezelf

Je korte termijn genot uitstellen zou geluk vergroten. Maar dat kan een vervelend gevolg hebben. Je moet vooral voelen dat je trots kunt zijn op jezelf. Dat geeft zoveel meer geluk.

Streven naar geluk vindt hij vrij beperkt. Hij wil ook leven, verdriet hebben. Kortom: geluk is niet de afwezigheid van ongeluk.

Je kan wel de omstandigheden zo maken dat een prettiger leven meer binnen handbereik ligt.

Lijden hoort bij het leven. Alleen kies je bewust voor dat lijden. Op een lange termijn heb je dan wel een fijn leven. Lijden hoort bij het leven, kies er dan maar voor.

9. Geloven en bezeten zijn is the key.

In zijn tienerjaren hij al bezeten van de radio. Het begin van de middelbare school stond al in teken van radio. Hij was onbewust al ‘Think and grow Ritch’ aan het toepassen. Vol focus.

Geloven en bezeten zijn is de key voor zijn succes. Hij dacht ‘dat moet toch lukken’ en fantaseerde bij zijn eigen radiostation thuis.

Hij had toen al het idee ‘het gaat me lukken’. Er was geen twijfel, hij ging ervoor. Giel ging ervoor zonder erbij na te denken. En geen stappen overslaan, want alles had een reden.

Zijn carrière ging vervolgens vrij vlekkeloos en het kon niet fout gaan, hij gleedt snel de radiowereld in. Hij deed daar klusjes, gaf advies en werkte als technicus, dj en muzieksamensteller.

Hij werd dj bij landelijke omroep en werd na een periode ontslagen. Ondanks zijn ontslag ging hij nog wel naar zijn werk en liep stage bij 3fm nieuws. Giel mocht geen programma meer maken maar hielp met klusjes.

Over zijn droom bleef hij heel zeker, hij wilde dj worden op zijn manier en moest reflecteren over wat hij nou wilde. Jezelf zijn op de radio? Hij koos daarvoor. Concessies doen voor zijn dromen.

10. Volg en vertrouw je intuïtie.

Negen keer deed Giel Serious Request. Hij vond het heerlijk vanwege de focus.

‘Je bent 1 ding aan het doen. Het is live, interactie, plezier hebben en iets goed doen voor de wereld. Waanzinnig’.

De kracht is echter dat het niet gaat wennen. Daarom heeft hij na wat veranderingen besloten om niet meer in het huis te zitten.

Van 2004-2016 is hij bij 3 FM dj geweest en hij bedankte de luisteraar tijdens zijn laatste uitzending.

‘Het raakt mij nog steeds. Het was een keerpunt waarbij ik andere inzichten kreeg’. En de les die hij leerde was ‘volg je droom en ga er volledig voor’. Volg je gevoel’.

Zijn gevoel zei: stop er mee en eigenlijk had hij eerder naar zichzelf moeten luisteren. Volg je intuïtie, altijd.

Maar dan nog kan er een splitsing komen: kiezen voor jezelf of kiezen voor je droom. ‘Het leven is geen vastomlijnd draaiboek helaas en dat is lastig’.

11. Leer omgaan met de meningen van een ander.

Je zou het niet zeggen, maar Giel is als perfectionist bang voor mening van anderen. Daarom is hij blij dat zijn podcast er is, evenals Kukuru.

In het begin van zijn carrière bij de radio was er nog weinig interactie door middel van smsjes, internet en Social Media.

Hij is erin gegroeid om met meningen en commentaar om te gaan.  Een olifantenhuid heeft hij niet, want waarom zou het je niet mogen raken? Hij heeft ermee leren omgaan.

Hij is vooral gevoelig voor onrechtvaardigheid. Maar uitspraken als ‘Giel is een klootzak’ zal hem niet raken en afleiden. Letterlijk is het ‘even ademhalen’.

12. Zelfliefde.

Zelfliefde is heel belangrijk, al vindt hij dat lastig. Hij is er nog niet aan toe om dat helemaal toe te passen. Trots op zichzelf zijn was al een grote stap.

Hij leerde ooit over de vergelijking met pottenbakken: ieder mens wordt als een andere pot gebakken. ‘Er is geen vorm wat goed is. We worden allemaal een soort potje, er is geen ideaal potje’.

13. Rust

Een microfoon voor zijn neus maakt gelukkig, maar collega’ s en sfeer geeft ook geluk. Je omgeving heeft dus invloed. Naast dit werkgeluk is hij aan het zoeken naar rust.

Rust geeft overigens paniek. Geen prikkels vindt Giel eng, maar hij is toch bezig met het bereiken van rust.

Hij zoekt steeds meer rust en met Kukuru bereikt hij dat. Jezelf kunnen zijn en je verbinden met andere mensen is hierbij van belang.

14. Met humor maak je alles bespreekbaar.

Giel is niet bang om ouder te worden, mits hij een bijdrage kan blijven leveren.

Hij denkt niet dat hij straks te oud is voor het publiek. ‘Rijker zijn aan ervaringen zorgen ervoor dat je koppelingen kunt maken’.

Zijn deelname aan The Roast ervaart hij als een geschenk uit de hemel. ‘Op het moment dat je van je koers en intuïtie afwijkt worden dingen onduidelijk.

Er waren een hoop dingen gebeurt waarvan ik vond dat ze moesten worden aangepakt. Met humor maak je namelijk alles bespreekbaar’.

Hij vond het een compliment en zijn deelname voelde therapeutisch.

Wat hij hiervan leerde? ‘Geef sneller een fout toe, dingen kunnen echt goed misgaan’.

‘Begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach. Want wie vrolijk kijkt in de morgen, die lacht de hele dag’

Geschreven door: Geertje Boekhouder van Lifesabout

Direct luisteren? Dan zijn er drie opties:
–> Via iTunes. De beste manier om te beluisteren als je op een Apple apparaat zit (iPhone, iPad, MacBook, e.d.);
–> Via je favoriete podcast app op je Android telefoon (zoek vervolgens naar ‘100% Inspiratie’);
–> Via Spotify, super makkelijk, zie onderstaand!

Belangrijke links:
-> eBook “8 Eigenschappen van Geluk”: klik hier
-> Tickets 100% Inspiratie Show: klik hier
-> Leer succesvol podcasten: klik hier 

Elke dag humor en inspiratie op je telefoon? Volg Thijs Lindhout op Instagram.
Sharon Beekman

Door

Sharon Beekman

op 25 November 2019

Wat handig dat je het nu ook na kan lezen

Reactie plaatsen

Ontdek de 5 geheimen die je moet weten om je eigen Podcast te starten en succesvol te maken in mijn gratis eBook.