INTENS 9: André Kuipers deelt het meest inspirerende verhaal OOIT!!!!
25 september 2015 

INTENS 9: André Kuipers deelt het meest inspirerende verhaal OOIT!!!!

André Kuipers… als je hem niet kent heb je de afgelopen jaren onder een steen geleefd. Onze nationale held die in 2011/2012 langer dan een half jaar (193 dagen!) in ruimtestation ISS heeft doorgebracht. Heel 2012 stond in het teken van André Kuipers. Zodanig zelfs dat de oudejaarsconference van dat jaar, met Erik van Muiswinkel in de hoofdrol, als thema had (je raadt het al): André Kuipers. Waarom vinden we dit allen zo interessant?

Waarschijnlijk om twee redenen. Ten eerste wil ongeveer elke jongen astronaut worden als hij later groot is. Ten tweede weten we dat astronaut zijn zo’n beetje het zeldzaamste beroep op aarde is. We hebben tientallen topsporters, acteurs, muzikanten en zakenmensen die de top hebben bereikt. Maar we hebben maar één astronaut. Er zijn wereldwijd nog meer Formule 1 coureurs dan astronauten! Geen wonder dus dat ons dit extreem boeit. En perfect materiaal voor de 100% Inspiratie Podcast. Want als het hebben over dromen realiseren, is het worden van astronaut wel het ultieme voorbeeld.

En raadt eens… speciaal voor de 100% Inspiratie Podcast deelt André zijn persoonlijke verhaal. Hoe is het hem gelukt om één uit miljoenen te zijn? Wat is zijn geheime formule om succes op het hoogste niveau te bereiken? En welke inspirerende factoren bevat zijn verhaal voor ons? Voor mensen die ook hun droom willen realiseren? In dit artikel kom je erachter.

1. Motivatie

Wanneer je je droom wilt realiseren is het belangrijk dat je doet wat je leuk vindt. Zonder te doen wat je leuk vindt geen motivatie en zonder motivatie geen succes. Die motivatie heb je nodig om alles uit te zoeken wat je dichter bij je doel kan brengen en zo geen kansen te missen. Dat weet André als geen ander. Neem een kijkje in zijn eerste stappen naar het realiseren van zijn droom en merk op dat zijn extreme motivatie hem elke keer een stukje verder bracht.

–> Op zijn twaalfde begon voor André de droom om astronaut te worden. Dit gebeurde door zijn interesse in sciencefiction doormiddel van boeken, series en films. Toen was het echter nog een droom die zo goed als onhaalbaar was. Op dat moment bestond er nog geen geen ruimtevaart in Europa!

–> Toch kan dat André niet demotiveren en hij deed alles om dichter bij zijn droom te komen. Hij ging geneeskunde studeren en specialiseerde zich in ruimtevaartgeneeskunde. Zo kwam hij uiteindelijk als arts terecht bij een onderzoeksinstituut voor lucht- en ruimtevaartgeneeskunde. Dit was al een eerste concrete stap in de richting van zijn droom. Hij mocht daar meevliegen in paraboolvluchten en begon onderzoeken te doen die steeds meer in de richting van de ruimtevaart gingen.

–> Ondertussen wist André precies wat voor CV vereist was om astronaut te kunnen worden en hij deed alles wat binnen zijn macht lag om dit CV op te bouwen. Zo hij haalde zijn vlieg- en duikbrevet en deed hij onderzoek naar alle (gezondheids)eisen voor astronauten.

–> Tevens zorgde hij ervoor dat hij zo veel mogelijk op welke manier dan ook in contact kwam met de ESA (European Space Agency). Zo kwam hij op een Life Science congres van de ESA en daar informeerde hij naar de mogelijkheden om voor de ESA te mogen werken. Dit heeft hem geen windeieren gelegd. Zijn motivatie en enthousiasme was blijkbaar zo goed te merken dat toen de ESA-astronauten zocht, ze André een telegram stuurde en hem uitnodigden om op gesprek te komen.

–> Zo begon zijn sollicitatieprocedure als astronaut. Moet je je voorstellen: hij schreef zijn eerste sollicitatiebrief om astronaut te worden! Er was extreem veel concurrentie en het aantal testen dat hij moest doorstaan was bizar: psychologisch, concentratie, zicht, medisch, claustrofobie, stress en nog veel meer. Maar André blijkt in het profiel van een astronaut te passen want hij komt door alle rondes in de Nederlandse selectie en komt terecht bij de Europese selectieronde. Even voor de duidelijkheid: op dat moment had hij dus al gerealiseerd dat hij van de 16 miljoen Nederlanders de nummer 1 op dit gebied was.

–> Na dit extreme succes gerealiseerd te hebben kwam hij voor een Europese test in Keulen en ontdekte daar zijn concurrente: 65 mannen en vrouwen met de meest waanzinnige CV’s. Veel daarvan hadden zelfs al gevlogen en waren al astronaut! Maar er zaten bijvoorbeeld ook F16 piloten tussen die tegelijkertijd arts waren. Kun je nagaan als je moet concurreren met dit soort supermensen.

–> Tot zijn grote verbazing haalde André alle tests! Terwijl anderen steeds afvielen. Nu denk je: happy end. Maar nee, André werd uiteindelijk toch nog afgewezen vanwege zijn Nederlandse paspoort. Dit heeft te maken met het politieke spel dat achter ruimtevaart zit (en met name het geldbedrag dat de verschillende Europese landen inleggen).

Kun je je voorstellen hoe bijzondere het is dat André ondanks dit alles nog steeds zijn motivatie hield om zijn droom te realiseren? Hoe kreeg hij dit voor elkaar? Dat brengt ons op het tweede deel van Andrés persoonlijke succesformule…

2. Doorzettingsvermogen

Om je droom te kunnen realiseren moet je volgens André een beetje obsessief zijn. Alles in zijn leven moest wijken voor zijn droom: astronaut worden. Alle keuzes die hij in zijn leven maakte waren ondergeschikt aan dit doel. Ondertussen bleef hij wel realistisch: hij wist dat de kans enorm klein was dat hij zijn droom zou realiseren. Wat hield hem dan op de been? De gedachte dat als hij het niet zou proberen hij daar voor de rest van leven spijt van zou krijgen. De bekende “Wat als…” gedachte. Herkenbaar? 😉

We gaan verder naar Andrés levensverhaal. Hij is door alle Europese testen gekomen maar werd toch nog afgewezen. Dit is wat er gebeurde…

–> Hij kreeg te horen dat hij zich beschikbaar moest houden, wat dat ook mocht betekenen. Ondertussen bleef hij werken als onderzoeker en gezondheidscoördinator bij de ESA. Want hij wilde uiteraard dicht bij het vuur blijven.

–> Zo’n 6 jaar (!) later werd hij uitgenodigd voor een tweede sollicitatie ronde omdat er een uitbreiding was van het Europese astronautenteam. Aan deze ronde mochten alle 13 finalisten van de vorige ronde meedoen. En er was 1 plek beschikbaar. Deze keer met een positieve uitkomst: André werd geselecteerd!

–> Champagne! André was astronaut op papier. Maar zijn eerste vlucht kon nog een tijdje gaan duren. Hoe lang was onbekend. Hij bleef werken aan zijn gezondheidsexperimenten bij de ESA. Hij werkte met andere astronauten, die nu zijn collega’s waren geworden.

–> Na nog eens 6 jaar (!) krijgt hij eindelijk de kans in een spaceshuttle mee te vliegen. Andrés droom lijkt uit te komen. Maar vlak voor de vlucht krijgt hij te horen dat hij niet mee gaat. Dit ook weer gezien zijn paspoort.

–> Dan gebeurt iets tragisch. Het ruimteschip waar André eigenlijk op zou zitten verongelukt op de terugweg. Zeven van zijn goede collega’s en vrienden komen om het leven. En dan de gedachte dat hij zelf in die spaceshuttle had kunnen zitten.

Hoe houdt hij na zo’n gebeurtenis hoop? Wat speelde er in Andrés hoofd waardoor hij het voor elkaar wist te krijgen om door te blijven zetten? Lees verder en ontdek het derde gedeelte van zijn succesformule.

 3. Frustratietolerantie

Gaandeweg komt André erachter dat hij een zeer hoge mate van frustratietolerantie moet hebben om zijn doel te bereiken. Of in elk geval om niet gaandeweg de hoop te verliezen. Dit geldt uiteraard ook voor andere dromen en doelen. Dingen gaan echt niet altijd zoals jij ze in gedachten hebt of verwacht dat ze zullen gaan. Het is belangrijk om hier mee om te kunnen gaan.

André heeft nog steeds niet gevlogen. Hoe gaat hij om met met de tragedie van de gecrashte spaceshuttle?

–> Geloof het of niet, het doet niets af aan zijn droom. André geeft aan dat als ze hem de volgende dag hadden gevraagd om in een spaceshuttle mee te vliegen hij het had gedaan.

–> Goed nieuws. Uiteindelijk krijgt hij te horen dat hij mag vliegen. En wederom gebeurt iets onverwachts. Hij had altijd verwacht om te mogen vliegen in een spaceshuttle. Maar hij wordt gevraagd om voor 11 dagen mee te gaan met een Russisch ruimteschip als copiloot (de linker stoel). Dit is extreem bijzonder als eerste vlucht, omdat dit inhoudt dat je ook echt moet vliegen. André krijgt een spoedcursus afgekort technisch Russisch.

–> André begint de voorbereiding voor de vlucht en moet daarvoor weer allerlei examens en trainingen voor ondergaan. Continu houdt hij uiteraard in gedachten dat de vlucht afgezegd kan worden. De medische testen blijven en om de kleinste reden kun je afgekeurd worden. En er zijn zelfs gevallen waarbij de vlucht nog wordt afgezegd als de motoren al aanstaan! André neemt ons mee naar de laatste dagen voor de vlucht.

–> De dagen zijn rustig en symbolisch. Wat wel bizar is dat je als het ware alles achter laat. Op een gegeven moment sta je naakt en trek je je ruimtepak aan. Dan laat je alles achter wat je hebt. Op de dag zelf krijg je pas voor het eerst de raket te zien. Je stapt dan voor het eerst met een liftje in. André moest als eerste de capsule in en vond dat wel een claustrofobisch moment. Toch vielen de zenuwen mee, omdat hij vooral heel geconcentreerd was op zijn taak. Hij wilde geen fouten maken. Ook was André nog steeds bang dat de vlucht zou worden afgeblazen. Dit gebeurde gelukkig niet!

–> Dan de lancering: Dit voelt als een achtbaan. Je moet je volledig overgeven aan de situatie, omdat alles automatisch gaat. André neemt ons mee naar de mooiste momenten van zijn vlucht:

1. Toen het omhulsel van de capsule eraf ging en hij voor het eerst de kromming van de aarde zag door een raampje.

2. Toen ze een volledige baan rond de aarde maakten. Vanaf dit moment kon hij zichzelf officieel astronaut noemen.

3. Het moment van gewichtloosheid: na ongeveer 9 minuten raak je in een baan om de aarde en is er geen zwaartekracht meer.

Echter, dit was slechts Andrés eerste vlucht. Hij droomde uiteraard van een langere vlucht. Dat brengt ons op het laatste onderdeel van zijn succesformule.

4. Geduld

Waar je ook van droomt, het kan jaren duren voordat je echt bereikt wat je wilt. Maar plan slim en denk vooruit! Zoals André zegt: Vraag jezelf wat je over 10 jaar wilt bereiken en wat je daar nu voor moet doen. En zo gaan we naar het slot van Andrés verhaal. Hoe lang moet hij nog wachten voordat hij een langere vlucht mag maken?

Dit duurt bijna 8 jaar. In 2011 krijgt hij de kans om wederom een ruimtereis te maken. Dit voelde voor André als persoonlijk overwinning. Het was een bewijs aan zichzelf dat hij het echt kon. Toen werd André wereldberoemd en in Nederland een nationale held. Van eind 2011 tot medio 2012 is hij maar liefst 193 dagen in de ruimte. André heeft zijn droom gerealiseerd. Na 41 jaar keihard werken en er alles aan doen was het hem gelukt.

“Landen” op aarde

Veel astronauten vallen na hun terugkomst uit de ruimte in een soort gat, omdat ze hun hoogtepunt al bereikt hebben en niets meer hebben om van te dromen. Voor André is dit niet gebeurd omdat hij er heel veel energie van krijgt om zijn verhaal te delen. Het is zijn passie om het nut van ruimtevaart te delen.

Zo is hij begonnen met lezingen. Onder andere op scholen om jongeren geïnteresseerd te maken voor techniek en wetenschap. Ook spreekt hij veel voor het bedrijfsleven en andere instanties. In elke lezing belicht hij een uniek aspect van de ruimtevaart en zijn ruimtereis. Deze onderwerpen zijn bijvoorbeeld: duurzaamheid, medische aspecten en ICT. Hij ziet het als grote uitdaging om voor verschillende soorten publiek te praten over het onderwerp: ruimtevaart.

Waar André nu nog van droomt? Om nog een keer een ruimtereis te maken. De kans is (wederom) erg klein, maar hij houdt ervan om te blijven dromen. Hoe inspirerend is dat!? Wellicht zet dit je aan het nadenken over je eigen dromen… 😉

Direct luisteren? Dan zijn er drie opties:

–> Via iTunes. De beste manier om te beluisteren als je op een Apple apparaat zit (iPhone, iPad, MacBook, e.d.);
–> Via je favoriete podcast app op je Android telefoon (zoek vervolgens naar ‘100% Inspiratie’);
–> Via onderstaande SoundCloud player. Super makkelijk!

Elke dag humor en inspiratie op je telefoon? Volg Thijs Lindhout op Instagram.

Kornelis Jorna
Door

Kornelis Jorna

op 26 Feb 2020

Bijzonder inspirerende podcast! Ook als je deze pas een paar jaar na de opname hoort :) Het verhaal van André zetten me wel aan het denken: er zijn vast wel meer mensen die zo gefocust een doel hebben en een droom najagen en daar bijna een leven lang alles voor doen. Maar soms lukt het einddoel misschien niet, want het is toch ook voor een deel geluk. Misschien is het wel eens leuk om zo iemand te interviewen en hoe iemand daar mee om gaat?

Reactie plaatsen

100% Inspiratie categorieën

Ontdek de 5 geheimen die je moet weten om je eigen Podcast te starten en succesvol te maken in mijn gratis eBook.