arrow_drop_up arrow_drop_down
25 november 2019 

INTENS 160: Een inspirerende reis naar jezelf - John Strelecky

Maak van elke dag een museumdag-

Hij verkocht meer dan 3 miljoen boeken in 33 talen en 60 landen. ‘Een inspirerende reis naar jezelf’.

John is een zelf gepubliceerde auteur en maker van het Big Five For Life concept. Hij zit midden in zijn Europese tour en kwam voor een interview naar Amersfoort om met Thijs te spreken.

Wanneer hij later groot zou zijn wilde hij piloot worden, al is dit niet gelukt. Nu doet hij al zoveel meer dan hij had verwacht.

Hij reist nu over de wereld, heeft de meest geweldige gesprekken, schrijft boeken en heeft interactie met fans. Hij houdt van reizen en kan dit perfect combineren met zijn werk.  John deelt in deze podcast zijn belangrijkste levenslessen.

1. Droom realistisch en kies een realistisch doel.

Hij leeft een leven dat hij zich nooit had kunnen voorstellen ondanks dat hij weinig zelfvertrouwen had. Hij wilde als kind piloot worden, maar hij bleek een hartaandoening te hebben waarmee zijn droom ten einde kwam.

Zijn droom om piloot te worden was deels gebaseerd op Top Gun. Jezelf tot het uiterste uitdagen, dat trok hem. ‘Maar films zijn fictie, geen realiteit. Kies je levenspad niet op basis van een film’, aldus John.

‘De fouten die we maken is kijken naar iemand en zeggen ‘dat wil ik’. En dan denken dat het makkelijk is’. In een flow schrijft John zo een boek, maar hij controleert het wel 50 keer. Dat is geen glamour, dat is saai. Maar het is wel het beste wat hij de wereld kan bieden en daarmee kan hij levens veranderen.

Zo gaat het ook bij Beyonce. Veel mensen dat het makkelijk is om hits te schrijven, op te nemen en om op te treden. In de praktijk is het keihard werken. 

Maar als je iets doet waar je van houdt zul je die flow zonder probleem ervaren. Hard werken en diep graven is een gedeelte van het proces.

Met het schrijven van zijn eerste boek nam hij iemand als voorbeeld. Ervaringen en voorbeelden van anderen gebruiken is fantastisch. Maak daar gebruik van!

2. Werk efficiënt

In het begin van het werken aan een doel zit je vol energie, tot je eerste obstakel die 40% energie trekt.

Het volgende obstakel trekt wederom zoveel energie, waardoor je zonder energie komt te zitten. Met het model uit Big Five For Life zul je meer efficiënt werken en maar 1% energie verbruiken.

Uiteraard zijn er ook slechte momenten met ups en downs. Het gaat op en neer, je levenscurve verandert. Je gaat obstakels hebben, maar veel minder heftig en energie zuigend als zonder strategie.

3. Verbeter waar je goed in bent.

Wanneer je een atleet bent van een jaar of 10 en je bent goed, dan heb je doelen. Je wil spelen in het schoolteam. Training is hierbij van belang. En als je op de hogere school in het team wil spelen dan moet je jezelf steeds proberen te verbeteren.

‘Verbeter waar je goed in bent. En wanneer je het gehaald besef je dat je levenservaring hier veel in heeft betekent. Inclusief obstakels’.

Veel mensen zijn niet gelukkig maar zijn ook niet depressief genoeg om er wat mee te doen. Zij leven in een grijs gebied. Je bent nooit tevreden, niets is geweldig, je bent niet happy.

Wat maakt het dat je ontevredenheid voelt? Oudere mensen kijken terug naar hun leven en hebben spijt. Hongerig blijven naar tevredenheid is enorm belangrijk. 

John: ‘Als ik jou een voetbal zou geven: dan ben je na 10 minuten verveeld. Bel een vriend en word een team. Na 15 minuten ben je er weer klaar mee. Wat heb je nodig om te groeien, het leven interessanter te maken? Vraag jezelf dat af.

4. De kans om te groeien geeft geluk.

Wat is geluk? Uitdagingen in het leven en de kans om te groeien geven geluk. Niet groeien geeft ongeluk.

Een relatie die niet werkt bijvoorbeeld. Je blijft niet om meer te leren als het niet werk. Als het niet werkt dan heeft groeien toch geen zin. Als het niet werkt, get out en ga vooruit!

Vind bij het bereiken van je doel je rolmodellen die als voorbeeld kunnen dienen. In onze samenleving is het zo dat ‘hoe meer je doet hoe meer mensen je bedanken’. Als je iets goed bijdraagt aan de wereld willen mensen in je ruimte zijn. Ze willen luisteren naar je podcast, je boek lezen. Daar word je voor betaald.

5. Stel de juiste vragen aan jezelf.

Waar vond John de helderheid van het geloof dat je had? Wat deed hij dat hij dacht ‘ik heb mijn geloof in geld verdienen?’

Het zijn patronen. Patronen van mislukkingen of succes. Jarenlang lazen mensen zijn boeken en vroegen mensen ineens of John ze kon helpen.

Hoe leef je de big 5 for life? Dertig dagen stelde hij zichzelf vragen en schreef de antwoorden op. Dit geeft zekerheid over de richting in je leven.

Geloof je in wat je zegt in je boeken? Waarom? John geloofde in de teksten die hij schreef omdat hij berichten kreeg van lezers. Hij wilde mensen helpen in het publiek.

Maar al snel kwam de vraag ‘wie ben ik om mensen te vertellen dat ze dit en dat moet doen om geluk te ervaren? Wie ben ik om mensen dingen te leren?’

John: ‘iedereen heeft iets om te offeren. Laat de genius in je naar voren komen en vertrouw daarop. Iedereen is ergens een genius in. Dat is een van de geweldigste feiten in het leven. En stel de juiste vragen aan jezelf’.

6. Jij bent een rivier met stenen.

Waar trek je de grens als het gaat om doelen bereiken en obstakels? Is dit niet de goede richting of is het gewoon pittig en moet je doorgaan?

Levenservaring gaat het om. Je moet in een state of flow zitten. Denk aan een rivier, er liggen stenen in. Het water beweegt en gaat over stenen en langs bomen. Jij bent het water wat naar beneden komt en je raakt een steen.

Iedereen zegt ‘je moet opstaan en de steen nog harder raken, houd vol!’ Zo leerde hij het ook altijd onder andere omdat dit in films en boeken ook zo gaat.

Maar onthoud: water zal niet de steen raken maar het gaat eromheen. Het zal onderweg meer dingen raken dan alleen stenen en eromheen gaan.

Vraag jezelf af bij obstakels of het zin heeft om op een andere manier te ‘flowen’ of dat dit bij het proces hoort. En vind voorbeelden van mensen die jou zijn voorgegaan. Zorg dat je weet wat het proces inhoudt.

7. Vertrouw op je intuïtie.

Als je je intuïtie volgt en er iets mee doet (bijvoorbeeld je sleutels vergeten als je in de auto zit) dat vergeet je het niet meer. Het wordt iets in je onderbewustzijn.

Connect met je intuïtie want hoe meer je het gebruikt hoe beter het wordt, helemaal wanneer je aan je droom werkt. Vraag jezelf af ‘is dit normaal? Is dit de verwachting?’ Houd je wel aan de realiteit.

8. Visualiseer jezelf over 5 jaar en over 10 jaar

Een paar jaar terug werkte hij als consultant bij een groot bedrijf. Hij was goed in zijn werk, maar had geen connectie met zijn baan. Is dit het? Is dit het 10-jarig pad naar geluk?

Hij keek naar oudere collega’s en wilde niet zo worden.

Mensen verklaarden hem voor gek dat hij op zijn 32e zo’n grote beslissing zou maken als een wereldreis.

Alle excuses waren onnodig, want het voelde goed om te reizen. ‘Waar je passie ook zit, sta jezelf toe om de realiteit onder ogen te komen’.

Als je de taal niet spreekt moet je leren hoe je iets moet bestellen als je op reis bent. Je moet het doen.

Het geeft je zelfvertrouwen en je doet nog meer toffe dingen. Het verandert je leven. Als je terug bent thuis is alles zo klein (ook de uitdaging van het dagelijks leven).

Hij ging de Amazone in en moest dit regelen in een andere taal. Hij vertrouwde op een onbekend persoon, ondanks alle gevaren.

Het was enorm warm, er waren enorme muggen en ze voeren over de rivier. Hij kon verdrinken, allerlei doemscenario’s kwamen voorbij en John zag gevaren.

Toen hij uit de Amazone kwam vond hij het idee naar huis gaan al niks, er was totaal geen uitdaging.

Dat is de mooie mogelijkheid die je hebt. Projecteer je werk over 5 of 10 jaar. Maakt het je gelukkig? Het werkt zo ook in een relatie. Is het een 6/10? Kun je daar nog 10 jaar mee leven? Want je verdient een 10/10!

9. Uitdagingen zijn nodig om te groeien.

Hij kreeg drie weken van tevoren een uitnodiging voor een event. Als (keynote)spreker nadat Barack Obama op datzelfde podium zou staan. Hij spreekt al 15 jaar, maar het idee van 50.000 mensen en Barack gaf hem zenuwen. Hij vond het intimiderend. ‘Ik moest op mijn best zijn’, aldus John.

Later had hij een event met 5000 mensen en zonder Obama. Het was appeltje eitje. Hij vond dat een geweldige ervaring. ’Dit is hoe we groeien, zo bereiden we ons voor op de volgende uitdagingen’.

Zet je autopilot uit.

Je kunt uit je normale leven stappen en vervolgens reflecteren van een afstand.

Sta jezelf toe om nieuwe dingen te doen. Je rijdt auto op autopiloot, net als dat mensen leven. Ineens is het Kerst, wat is er met de rest van het jaar gebeurd?

Verander de dingen in het dagelijks leven. Verander meubels in je huis, leg spullen op je bureau ergens anders neer. Dat is heel belangrijk en goed voor ons.

Rijd een andere route naar het werk, want je gaat dingen ervaren die je anders niet zou ervaren. Je kunt dit elke dag, de hele dag doen.

10. Voel de balans tussen het proces en het maken van plannen en doelen.

John schreef ‘The why cafe’ in 21 dagen na zijn wereldreis. De ondertitel luidt: What is the meaning of life? Hij wilde van zijn autopilot af.

Hij zat in een flow en schreef 21 dagen achter elkaar. Het voelde compleet en er zijn inmiddels 3 miljoen exemplaren van verkocht.

Het was geen plan overigens, een boek schrijven. Een tip van John is: voel de balans tussen het proces en het maken van plannen en doelen. We leren te veel te plannen. Maar vertrouw het proces zolang je een connectie hebt met je intuïtie.

Je moet wel doelen stellen, maar houd het wel flexibel: geen plannen, geen schema, wel doelen.

Waar de wind en je intuïtie je brengt daar ga je naartoe. That’s the joy of life. Laat los en ervaar waar het proces je naartoe brengt. 

En onthoud: soms is het niet het idee wat verkeerd is, maar de timing.

11. Tevreden terugblikken

Wat is de belangrijkste les van het boek? Een jongen leeft een ‘oké’ leven. Het is niet geweldig, wel gewoon goed. Menukaart stelde hem vragen en hij raakte in gesprek met mensen in het restaurant.

Aan het eind van de avond had hij een nieuw perspectief, vooral op zijn eigen leven. Waarom ben ik hier? De dagen gaan heel snel, wat doe je terwijl je op aarde bent?

‘Ben je bang voor de dood?’ is een van de vragen die John in zijn boek stelt. Maar waarom deze vraag?

‘De dood is niet datgene waar we voor vrezen, wel voor het leven dat eindigt terwijl je ontevreden bent wanneer je terugkijkt. Vraag jezelf af op welke manier het leven moet veranderen om meer geluk te hebben. Kijk terug en denk ‘ik heb geen spijt en heb een geweldig leven gehad’.

12. Wees die genius

Waarom ben je hier op aarde? Vind je genius, in welke vorm dan ook. Op kantoor of op het podium.

Er zijn genoeg mensen met een burn-out. Het is hier in Nederland een groot probleem. Je kunt als werkgever zorgen voor goede werkomstandigheden.

Dan ben jij een genius, op het hoogste level. Het leven geeft niet 1 pad, maar meerdere paden om je unieke jij te worden.

‘Why are u here, are u afraid of death and are you fulfilled?’ zijn de belangrijkste vragen die John in zijn boek stelt van 160 pagina’s. Dat maakt het tot een laagdrempelig boek.

‘The big 5 for life methode’ heeft hij overigens ook ontworpen.  ‘Alle antwoorden zitten al in je, je hoeft alleen maar de lagen er af te pellen. Geloof dat je leven het waard is. Iedereen is een genius, dus laat het eruit’.

‘Stel je voor dat alles in je leven zou worden opgenomen, ook alles wat je zegt en doet. En vervolgens aan het einde komt er een museum van je leven. 80% is je baan dat je geen geluk geeft, en andere dingen die je geluk geeft. 2% besteed je aan wat je leuk en geweldig vindt, zoals je familie.

Wat zou je zien in je eigen museum? Wat zou je voelen?’

‘Stel je voor dat jij een rondleiding moet geven in dat museum? Wat wil je doen voordat je doodgaat?

Zorg dat je zegt dat het niet uit maakt wat je doet, als je maar helemaal tevreden bent.

13. Gun jezelf persoonlijke ontwikkeling.

John staat op podium voor mensen die zo onzeker en ontevreden zijn, maar die de zaal tevreden verlaten. ‘Mensen weten dan eindelijk dat ze eindelijk weten wat ze moeten doen’. Hij zet zichzelf niet in een categorie, hij wil alleen wat betekenen voor het leven van een ander.

John schreef 10 boeken in totaal waaronder ‘How to be rich and happy?’

Het is een ander format, een non-fictie en geen zelfhulpboek. ‘Mensen zijn bang om het op te pakken en te lezen. We gunnen het onszelf niet, want iedereen is bang hoe de wereld naar ons kijkt’.

Het boek heeft overigens niets te maken met geld. Het gaat over wat je wil, wanneer je wil op de momenten dat je het wil. Wat zou je doen met 5 miljoen? Kun je dan je doel bereiken? Stel dat geld geen belemmering zou zijn?

Aan de andere kant, waarom zou je geld nodig hebben om dingen te doen die je gelukkig maken? Iedereen weet al van binnen wat je drijft en welk doel je hebt. Laat je niet door een ander wat aanpraten.

‘Have a great job, do something you love and make money while you sleep. Start met passie, verzamel mooie museummomenten en zoek een rolmodel. Dat is de pad naar overwinning.

14. Vraag om hulp

Je kunt het allemaal zelf uitzoeken of je zoekt een ervaringsdeskundige om vooruitgang te boeken.

John schaamde zich om vragen te stellen en om hulp te vragen. Hij had weinig zelfvertrouwen en hij liet niemand met antwoorden komen.

‘Het houdt je tegen. Je hoeft niet alles zelf uit te vinden, dat duurt te lang. Sta jezelf toe dat je niet alles weet.

Het leven heeft namelijk een limiet. Verzamel mensen met expertise om je heen en je zal groeien. We denken dat we het niet waard zijn, maar we zijn het waard. Laat die genius groeien!’

15. Maak van elke dag een museumdag

John zijn definitie van succes is om museumdagen te maken voor zichzelf en anderen. Met zijn zieke vader (Parkinson) zijn het geen blije momenten maar wel museumschatten. Creëer deze museummomenten. Dat is succes.

Vind wat je wil, vul de minuten van je dag met dingen waarvan je achteraf zegt’ dat was het waard’. En geniet van het proces, niet alleen van het doel. Gun jezelf je genius te ontdekken. De tijd versnelt als je ouder wordt. Doe het nu!

‘Waarom ben jij hier? Ben je bang voor de dood? Voel je je vervuld?’

Met dank aan Sijbe Bonsma.

Geschreven door: Geertje Boekhouder van Lifesabout

Direct luisteren? Dan zijn er drie opties:
–> Via iTunes. De beste manier om te beluisteren als je op een Apple apparaat zit (iPhone, iPad, MacBook, e.d.);
–> Via je favoriete podcast app op je Android telefoon (zoek vervolgens naar ‘100% Inspiratie’);
–> Via Spotify, super makkelijk, zie onderstaand!

Belangrijke links:
-> eBook “8 Eigenschappen van Geluk”: klik hier
-> Tickets 100% Inspiratie Show: klik hier
-> Leer succesvol podcasten: klik hier
-> 
Winactie: klik hier

Elke dag humor en inspiratie op je telefoon? Volg Thijs Lindhout op Instagram.
Reactie plaatsen

Ontdek de 5 geheimen die je moet weten om je eigen Podcast te starten en succesvol te maken in mijn gratis eBook.